3500 деца с вродени малформции се раждат всяка година в България

Общество

14-12-2014, 13:22

Снимка:

bTV

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Снимка на деня: Да помогнем на децата с вродени заболявания

Родители призовават за подкрепа на болницата, в която се преглеждат и лекуват те

Кампанията по инициатива на президента „Българската Коледа" е в разгара си. „Да помогнем на децата с вродени заболявания" е темата на тазгодишното издание на благотворителната кампания, съобщава bTV.
Всяка година в България се раждат около 3500 деца, засегнати от тези болести, а най-често срещани са сърдечните малформации.
Стиляна страда от вродена сърдечна малформация и съпътстращо автоимунно заболяване. Момичето е само на 7 години, а вече е претърпяло пет операции на сърцето. „Няма лява камера, а дясната е с двоен изход на сърцето”, обясни майката Марияна Танева.
За състоянието на детето семейството разбрало на третия ден след раждането. „Обясниха, че е с лек шум в сърцето и да се проследи след време. Ние веднага направихме преглед, след като ни изписаха от родилното отделение, и се установи, че е вродена аномалия. В първия момент много се изплашихме, но после, като минаха първите операции, вече бях спокойна, защото самите доктори в Националната кардиологична болница са много добри! На тях дължим всичко просто!”, казва майката.
Първата спешна операция е направена, когато Стилияна е само на 20 дни. „Сега трябва да направим още една катетаризация последно. Понеже има много голямо високо налягане в белия дроб, трябва да пие виагра, за да спадне това налягане, за да може да се направи тази интервенция”, обясни още майката.

Семейството на Стилияна няма нужда от финансова подкрепа. Единствената им мечта е Националната кардиологична болница да получи необходимата техника, за да продължи да спасява детски животи.

Целта на „Българската Коледа" тази година е децата с вродени заболявания да се лекуват с модерна високотехнологична апаратура. „Това е едно много хубаво нещо, което правим - че помагаме на нуждаещите се. При нашите деца със сърдечни проблеми, нямаме нужда от някаква сума. Нашите деца имат нужда от болницата - тя да се подпомага. Защото ако я няма болницата, нашите деца няма как да бъдат оперирани, проследявани. Понеже тя ще бъде под наблюдение - след време трябва пак да се правят прегледи, изследвания, за да се види как се развива това сърце, защото винаги има риск. Техниката е много стара. Нашата болница има нужда от нова апаратура, от клинични пътеки, за да могат нашите деца да се лекуват”, обясни още Марияна Танева.
Благодарение на лекарите в Националната кардиологична болница, днес Стилияна е здраво и усмихнато дете.