Кралев: Ще съм щастлив, ако успехът на Милица Мирчева запали повече деца за леката атлетика

Според него провеждането на Европейското първенство по кроскънтри в България е изключителен престиж за страната ни

Милица Мирчева направи нещо невероятно. Нямах очаквания за толкова блестящо представяне от нейна страна, защото конкуренцията във възрастовата група на девойките под 23 години беше огромна. Очаквахме от Митко Ценов по-добро представяне, но теренът е изключително тежък, а той е по-фин бегач и тук му беше малко по-трудно. Сигурен съм, че той тепърва ще ни радва с успехите си.

Това министър Красен Кралев след представянето на Милица Мирчева, която спечели сребърно отличиеза България на Европейското първенство по кроскънтри, съобщиха от пресцентъра на спортното министерство.

„Ще бъда изключително щастлив, ако повече български деца са гледали това състезание и са се запалили от успеха на Милица. Тя е герой, направи нещо изключително. Дано има повече последователи в атлетиката, защото напоследък успехите ни там са оскъдни. Всеки добър резултат и всеки медал ни е ценен”, подчерта министърът.

Според Красен Кралев провеждането на Европейското първенство по кроскънтри в България е изключителен престиж за страната ни, защото в състезанието участват близо 500 атлети от 35 държави, а над 10 телевизии го излъчват в цяла Европа.

„Прекрасно е, че България спечели това домакинство и успяхме да го проведем по един перфектен начин. Направихме всичко възможно в рамките на ограничените финансови възможности, които има министерството. Помогнахме, защото това първенство е едно от топ състезанията в календара на Европейската атлетическа асоциация. Това е огромен престиж за България и ние се справихме с организацията, за което благодаря на Българската федерация по лека атлетика. Не трябва да пропускаме такива възможности”, категоричен е Красен Кралев.

Министърът отличи призьорите при младежите до 23 години, където на първите три места се наредиха руските лекоатлети Илгизар Сафиулин (злато), Игор Максимови (сребро) и Владимир Никитин (бронз).

„Специално искам да благодаря на министър Кралев, който се включи изключително активно и помогна много за адекватното провеждане на състезанието, за да може организацията да съответства на нивото на такова първенство", каза председателят на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов.

"Благодаря на Европейската централа, на правителството на България, на нашата федерация и на Община Самоков. Когато институциите гледат в една посока се получава едно успешно европейско първенство. В такава проява няма как да не бъдат съчетани усилията на толкова много институции", добави Карамаринов.