Догодина разбити казарми в Морската стават дом за деца с увреждания

Мисия Бургас

14-12-2014, 16:17

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съветниците гласуваха вноската по 30-милионния заем

Бургас ще завърши пореден голям социален проект през 2015

Желанието на общинска администрация, което в началото на тази година беше подкрепени от общинските съветници е на път да се реализира окончателно.

Това ще стане през 2015 година, когато в бяджет на община Бургас е заложено изграждането на Дневен център за деца с увреждания. Той ще бъде в Приморски парк, на метро от морето. 

Там в място за работа с деца с увреждания ще се превърнат старите казарми на 24-ти Черноморски пехотен полк. Сградата, построена през 40-те години на миналия век, ще бъде преобразена в център за обгрижване на деца и младежи с психически, физически и сензорни увреждания.

Ще се извършват медико-социални дейности, рехабилитация и специализирани програми, възпитателна и корекционна работа. Децата ще се включат в индивидуални и групови занимания, хранене, възможности за почивка, срещи с близки, разходки в Приморски парк. 
Сред дейностите, които новата услуга на Общината ще предоставя са: целодневни професионални занимания, логопедична, психологична, рехабилитационна и трудотерапевтична дейност, както и индивидуално обучение.
Проектът ще повиши не само качеството на живот на децата с увреждания, ще окаже и необходимата професионална подкрепа на техните семейства. Новият център ще се бори за преодоляване на социалната изолация на родителите и близките на децата, като им позволи да се включат по-активно в обществения живот и да се реализират професионално.