Йорданка Фандъкова: Реставрирахме 1/3 от мозайките в базиликата „Св. София”

Общината ще продължи да инвестира в културно-историческото наследство, увери кметът

Тази година успяхме да реставрираме 1/3 от мозайките, които бяха открити в базиликата „Света София”, на естественото им място, като в момента се довършват. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при посещението си в базиликата „Св. София”, предаде „Фокус”.

Йорданка Фандъкова бе придружена от оперната певица Райна Кабаиванска и от зам.-кметът на Столична община с ресор „Култура” д-р Тодор Чобанов. „По повод рождения ден на великата Райна Кабаиванска я поканихме да ѝ покажем за първи път част от реставрираните мозайки в подземния археологически музей под базиликата „Св. София”, заяви Фандъкова.
Тя обясни, че проектът е финансиран по програма „Култура” на Столична община, като стойността му е 40 хиляди лева. „Имаме намерение да продължим и през следващите години, за да можем да довършим и да експонираме мозайките, където са намерени в добър вид и по този начин да покажем историята на града и да покажем музея още по-привлекателен”, добави Йорданка Фандъкова.
Столичният кмет увери, че Столична община ще продължи да инвестира в културно-историческото наследство и че през последните години над 2 милиона лева са инвестирани само от общинската програма. „Очакваме всеки момент да излязат резултатите от класираните проекти по Норвежката програма в Министерството на културата, където сме кандидатствали за продължение на проекта за музея в „Св. София” – укрепването на църквата и за довършването на проекта за Западната порта”, посочи Фандъкова.

Заместник-кметът на Столична община с ресор „Култура” Тодор Чобанов допълни, че мозайките в храма „Св. София” разказват за изключително голямата духовна промяна, настъпила в началото на 4 век, когато християнството излиза от анонимност и става първопризната, а после и официална религия. „Древните жители на града, в центъра на най-големия градски некропол, в средата на тяхното гробище, което те много са почитали и уважавали, защото цели поколения – от началото на 1-ви век, до 4-ти век са се погребвали тук, те изграждат първите храмове“, заяви Чобанов. По думите му, най-ранният храм е свързан с присъствието на светец или мъченик, който е бил погребан първо в гробището на Сердика, в последствие първият храм е изграден, допиращ се до неговата гробница. „Това е духовна система, която трябва да служи за душите на сердикийции, да могат да достигнат до рая. Очевидно мястото се е ползвало с голям духовен авторитет, защото още около 350-360 година храмът е чувствително разширен, изградена е втора секция, много по-голяма от първата. Ние всъщност реставрираме мозайки от този най-ранен период”, добави Чобанов. Той обясни, че това са мозайки, символизиращи със съответните орнаменти и мотиви рая, тъй като се е смятало, че влизайки в този малък гробничен храм, човек започва духовно да стъпва в отвъдното, в райската градина и че молейки се в този храм, древният сердикиец се е докосвал до Бога.

Оперната певица Райна Кабаиванска от своя страна благодари на столичния кмет Йорданка Фандъкова. „Има развитие на културата в период на глобална криза и в период, когато много малко държави правят нещо за изкуството. Всяка година в София се откриват нови неща”, заяви Райна Кабаиванска. „Това ме прави много горда, че имаме представител, в името на г-жа Фандъкова, на една голяма жена, която разбира и знае, че културата за човечеството е най-важното нещо и че българската традиция трябва да бъде показана”, каза още Кабаиванска.