Водата на Ямбол още е негодна за пиене, но манганът в нея намалява

Все още се съдържат 90 микрограма на кубичен дециметър вода при допустима норма от 50

Повече от два пъти е намаляло съдържанието на манган в питейната вода на Ямбол. В средата на миналата седмица водата бе обявена за негодна за пиене и за приготвяне на храна.
Днес са отчетени 90 микрограма манган на кубичен дециметър вода, докато преди седмица тежкият метал е достигал 200 микрограма, при допустима норма от 50 микрограма.

Въпреки това, водата в чешмите все още е негодна за пиене. От РЗИ препоръчват:

1.Да се поставят филтри от марля с памук на чешмите в домакинствата.
2.Да се избягва консумацията на вода за пиене и готвене. За тези цели да се ползва бутилирана вода.
3. Поради съществуващ риск от замърсяване от наводненията, да се преустанови ползването на водата от местни водоизточници в засегнатите населени места.

Рязкото повишаване на съдържанието на манган се дължи на наводнението от река Тунджа на една от двете вододайни зони на Ямбол. Специалисти от здравната инспекция ще продължат ежедневните изследвания на питейната вода. Очаква се до няколко дни наличието на манган да влезе в допустимите граници.

Поради залетите кладенци към ПС»Кабиле», индустриалният квартал, ж.к.»Златен рог», кв.»Каргон» и част от малцинствения квартал на гр.Ямбол са на режимно водоподаване.
Няма промяна в състоянието на водоснабдителни съоръжения в Ямболска област. Вземат се контролни водни проби от засегнатите населени места.