ДКЕВР и „Булгаргаз”: Няма нищо притеснително в черпенето на газ от „Чирен”

Количествата, които ще останат в находището след края на март, ще бъдат достатъчни

Няма нищо притеснително в черпенето на газ от хранилището „Чирен”. Това коментираха пред държавния регулатор от „Булгаргаз”, предаде БТВ. От ДКЕВР също обясниха, че основание за притеснение няма – количествата, които ще останат в находището след края на март, ще бъдат достатъчни.


„Не е икономически целесъобразно тези количества да седят там, а дружеството да закупува такива от договори по внос. Т.е. това е склад, който по силата на икономическата логика трябва да бъде използван, при положение че няма надвиснала опасност, каквато се създава в публичното пространство и може би няма да се случи”, заяви Димитър Димитров от ДКЕВР.
„От тази гледна точка, това, което са решили от дружеството, е логично”, допълни той.


След заседанието той каза, че е много трудно да се каже в позицията, в която е ДКЕВР, дали има опасност топлофикациите да останат тази зима без газ заради „Булгаргаз”, „тъй като това са търговски отношения”.


„Цената на природния газ е балансирана и е направена така, че да не се отрази утежняващо по никакъв начин на топлофикационните дружества през първото тримесечие на 2015 г.”, допълни той.


По думите му в активния сезон топлофикационните дружества значително подобряват паричните си потоци, което предполага и по-добри плащания към обществения доставчик на природен газ. От тази гледна точка това минимизира риска от спиране.