Модерен център за социални услуги в Коларци ще обслужва 5 села

Това е един от 25-те проекта на общината

В тервелското село Коларци днес официално бе открит дневен Център за социални услуги, който ще обслужва и близките села Балик, Сърнец, Ангеларий и Оногур. Това е един от 25-те проекта на общината по Програмата за развитие на селските райони, финансирани чрез Местната инициативна група, похвали се кметът на Тервел Живко Георгиев, пише ИА Добруджа. В рамките на проекта, двуетажната сграда на бившата здравна служба в селото е преустроена в модерен център, в който разполага с кухня, оборудвана с модерни уреди, сред които и дори конвектомат. На втория етаж е обособен дневен център за възрастни хора и кабинети за лекаря и стоматолога, които имат практики в селото. 126 хиляди са осигурени от МИГ – Тервел–Крушари за строителство на обекта, а 36 хиляди струва оборудването. Общината е помогнала с 3000 лева за освежаване на дворното пространство и ремонт на оградата. Закупен е и нов автомобил за разнос на храната, съобщи зам. кметът Дияна Илиева. От центъра за социални услуги ще се възползват 80 деца, посещаващи училището в Коларци, които всеки ден ще получават топъл обяд, 15 деца от детската градина и още 50 възрастни и самотноживеещи хора. Най-важното е, че чрез центъра осигуряваме постоянна заетост на шест души от селото, отбеляза Дияна Илиева.
В момента се изгражда подобен център за социални услуги и в с. Нова Камена. Там също се преустройва бившата здравна служба. Очаква се обектът да бъде завършен до юни 2015. Готов е проектът и за център за социални услуги в с. Поп Груево.
На откриването днес присъства зам. областният управител Йордан Йорданов, директорът на ОДБХ д-р Розалина Брайкова и управителят на Медицински център – Тервел д-р Катя Ганова.