Над 1 милион лева приходи събраха в район Централен за 2014-та

Реконструкцията на "Капана" е сред най-важните реализации през отминаващата година

Над 1 милион лева приходи са събрани в район "Централен" през 2014 година, отчете в публичния си доклад пред гражданите кмета на района Георги Титюков. Основен дял от събраното имат таксите за тротоарно право - 413 хил. лв., както и наемите от гаражи - 226 хил. лв.

Двата големи паркинга - до търговския център "Гранд" и на ул. "Елиезер Калев", са сред най-значимите инфраструктурни обекти, реализирани през отминаващата година, подчерта Титюков. Близо 13 000 лева пък са вложени в изкърпване на дупки по уличните настилки. Напълно обновена е ул. "Кричим" на стойност близо 30 000 лв. и е оформено кръгово при Източната порта в подножието на Стария град, също за около 30 000 лв.

Изградени са 6 детски площадки, основно с помощта на Община Пловдив, каза още Титюков. Най-голямото от тези съоръжения е в Цар-Симеоновата градина. В "Централен" през годината са направени и две нови кучешки площадки, както и три фитнеса на открито. На много места в района са обновени тротоарни настилки, експериментира се с направата на цветни пешеходни пътеки, първата от които е на бул. "Пещерско шосе".

Реконструкцията на "Капана" е сред най-важните реализации през отминаващата година в "Централен". Обновяването на участъка от Главната от аптека "Марица" до Пешеходния мост пък направи Пловдив града с най-дълга пешеходна зона - 1770 метра, припомни Титюков.

Миниботаническа градина в новото парково пространство на ул. "Капитан Райчо" пък бе направена с 10 000 лева по ПУДООС.

Сред основните проблеми в района Титюков посочи старите сгради, част от които са на повече от 100 години и с течение на времето стават опасни. През 2014 г. са съборени 11 такива обекта - 8 частни и 3 общински. На собствениците на замърсени и неподдържани имоти пък се налагат санкции.

Организирани са няколко залесителни кампании, в които администрацията се включва традиционно, както и в акциите за почистване на различни места в района. През пролетта са засадени 165 дървета, а през есенната кампания са посадени 120, които се очаква до края на годината да станат 200.