Срив в търсенето на ваканционни имоти у нас след катастрофата на рублата

 

След срива на рублата и проблемите с руската икономика се очаква и колапс в търсенето на ваканционни имоти в България от страна на руснаците. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air финансистът Борис Петров.
Той припомни, че руските граждани са основен купувач на имоти около курортите ни. „При тази девалвация съмнявам се да има някакво търсене“, обясни Петров.
Според него същото ще важи и за туристическите услуги. До момента от туристическия бранш коментираха, че очакват силен зимен туристически сезон и ръст на чужденците по нашите курорти с около 5%. Традиционно руските туристи идват на почивка у нас през лятото, като в някои от морските ни градове вече има и няколко квартала, населени предимно с руснаци. Резервациите за следващия летен сезон все още не са започнали.
Според Петров по-ниските цени на енергийните суровини в световен мащаб ще стимулират потребителското търсене у нас. Той добави, че българските експортни фирми нямат голям дял в износа на стоки към Русия. Тези компании са насочени повече към ЕС и Турция.
Според финансиста ситуацията в Русия в момента е изключително рискова. „Аз лично виждам 2 сценария. По е вероятно Руската централна банка (РЦБ) да направи нов опит да повиши лихвата, но той ще лиши икономиката дори от рубли. Голяма част от кредитите в рубли могат да станат необслужвани“, обясни той.