Попова: Политиката по миграция трябва да е съобразена с възможностите на всяка страна

България и Мароко могат да обменят опит в сферата на миграционната политика, предоставянето на убежище и гражданството

България и Кралство Мароко могат да обменят опит и работещи практики и да обединят усилия в сферата на миграционната политика, предоставянето на убежище и гражданството. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на среща с председателя на Националния съвет по правата на човека на Кралство Мароко Дрис Ел Яазами, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът се проведе в рамките на официалното посещение на вицепрезидента в африканската държава и премина в контекста на Международния ден на миграцията – 18 декември. Маргарита Попова отбеляза тенденцията през 2013 г. и 2014 г., Мароко освен страна източник на емиграция, да е и цел на имиграция.


„Кралство Мароко е южна „врата“ към Европа, а България е източна граница на ЕС“, заяви Маргарита Попова и допълни, че географското разположение изправя двете страни на пътя на миграционните потоци. „Когато светът следи с тревога керваните от бежанци, Кралство Мароко предприе своевременно разумна миграционна политика“, посочи Маргарита Попова. Тя допълни, че новият подход на страната в тази сфера се вписва успешно в инициираните от краля на Мароко Мохамед VI реформи за укрепване на демократичните принципи и политики.
От своя страна Дрис Ел Яазами посочи, че и към България, и към Мароко се отправят все повече бежанци, а в световен мащаб се очаква увеличаване на миграционните потоци. „Затова е необходимо да се обменят добри практики“, допълни той.


Председателят на Националния съвет по правата на човека на Кралство Мароко Дрис Ел Яазами прие поканата на вицепрезидента Маргарита Попова да посети България в началото на 2015 г.
Решаването на проблемите, произтичащи от миграцията, се изразява в предприемането на различни политики и подходи, съобразени с местните специфики на всяка страна, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на среща в Рабат с министъра на Кралство Мароко, отговарящ за мароканците в чужбина и миграцията, Анис Биру. По думите на Маргарита Попова, местните особености и практиката на България и Мароко в тази област може да бъдат полезни и при изграждането на общата европейска политика  по отношение на миграцията. „Политиката по миграция, съобразена с възможностите на всяка една страна, изисква търпение, финансов ресурс и човеколюбие“, заяви Маргарита Попова.


Българският вицепрезидент проведе среща и с министъра на външните работи на Мароко Салахеддин Мезуар. Двамата се обединиха около позицията, че предизвикателствата в съвременния свят се нуждаят от общи усилия и взаимодействие между отделните държави.
Маргарита Попова се запозна с дейността и практиките на Централния орган за превенция на корупцията в Мароко. „Корупцията в отделни страни се е превърнала в стопански и икономически фактор и от нея произтичат редица беди за обществото“, заяви вицепрезидентът Попова на среща с председателя на институцията - Абдеслам Абудрар. По думите й, неправителственият сектор има съществена роля в изработването и прилагането на антикорупционни практики.
По време на визитата в Рабат от името на Краля на Мароко Н. В. Мохамед VI беше дадена вечеря в чест на българския вицепрезидент,  председателствана от министър-председателя на страната Абделилах Бенкиран.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"