България получи одобрение за ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” за 2 милиарда евро

Ще бъдат реализирани проектите АМ „Струма”, частично АМ „Хемус”, тунелът под Шипка и метрото в София

България получи одобрение за ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” – 2 милиарда евро, предаде Агенция „Фокус”. 800 милиона евро са предназначени за пътища и 800 милиона евро - за жп линии. С тези средства ще се реализират проектите АМ „Струма”, частично АМ „Хемус” – от Ябланица до разклона за Ловеч и тунелът под Шипка. 400 милиона евро ще отидат за изграждане на метрото в София.


„Тъй като сега говорих с председателя на Европейската комисия и вече на сайта на Министерството на транспорта и информационните технологии и съобщенията би трябвало да е излязло, но това ни е ОП „Транспорт”: 800 млн. евро за пътища. Това са „Струма”, „Хемус”, тунелът под Шипка, метрото – 400 млн. евро, и 1.6 млрд. лева за Железниците. Сиреч само за тези няколко десетина дена работа от страна на кабинета можем да кажем, че близо 4 млрд. лева днес само отиват в инфраструктурата на България”, е заявил пред българските журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов.


„Всеки да си направи сметка какво значи „Хемус”, какво значи „Струма”, какво значи тунелът под Шипка – перпендикуляр през България да мине, и още близо 1 млрд. за разширение на метрото на софиянци. Така че лично аз съм много доволен от усилията, които положихме през тези седмици. Мисля, че резултатите са повече от ясни. Ако на някой в София не му харесва това, да заповяда да протестира”, заяви Борисов.
Премиерът допълни, че от „АМ Хемус” ще се финансира участъка до Ловеч. „Паралелно с това се готвят проектите и отиваме след това на втори етап. „Струма“ – целият лот и тунелът под Шипка. Сиреч това, което се разбрахме с Жан-Клод Юнкер на предишното ми посещение преди месец, хората удържаха абсолютно ангажимента си, за което от името на българите им благодарим много”, посочи премиерът. „Аз искам само да помоля Реформаторите и другите колеги, с които работим, да отчитат колко много неща се направиха и да не се подвеждат по чисто лобистки интереси и да бъркат държавата”, допълни Бойко Борисов.