Фандъкова: Всички къщи за настаняване на деца в столицата ще заработят през май

В тях ще бъдат настанени деца от цялата страна, не само от София

Очаквам май месец вече да заработят всички къщи за настаняване на деца, които ще дадат възможност в София да закрием окончателно всички остарели форми. Така ще може децата да растат и да чакат своето семейство във възможно най-близката до семейната среда. 

Това каза Йорданка Фандъкова, по време на брифинг за строежа по проект „Детска къща”, предаде „Фокус”.

Кметът обясни, че предстои къщите да бъдат обзаведени и в тях да се настанят деца от цялата страна, защото София изпълнява функцията си на столица. Според нея освен самите къщи, е важна и работата с децата. 

„За нас моделите, които представят и предоставят гражданските организации са много ценни, защото те имат опита, имат експертизата и това позволява и нашите услуги да се развиват. Хубаво е, че може да черпим от най-добрия международен опит. В това отношение фондация „За нашите деца” е лидер за това отношение. Те работят по такива модели, които да позволят на децата да се чувстват по-добре”, заяви кметът на Столична община. 

„Това, което винаги ме впечатлява е работата в родилните отделения, работата за това до последния момент детето да не бъде изоставено. Това е най-голямата превенция. Надявам се да намалява броят на изоставените деца”, допълни още Йорданка Фандъкова.