Лиляна Павлова: България е в най-негативните класации за енергийно неефективни сгради

Значителен брой сгради трябва да бъдат санирани

България е в най-негативните класации за енергийно неефективни сгради. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Имахме среща с кметовете на 28-те области по отношение на програмата за саниране на многофамилните сгради. С приемането на Бюджет 2015 беше заложено 1 млрд. лева държавата да осигури за такъв фонд за санирането на жилищни сгради. Представихме механизма, по който предлагаме тази програма да бъде създадена. Ако погледнем състоянието на жилищният фонд, 70 259 са сгради, които са с панелно и стоманобетонно строителство, а това са 1 млн. 123 хиляди жилища“, обясни Павлова.

По думите й, това е значителен обем жилища, които трябва да се санират. „Неслучайно България е в най-негативните класации за енергийно неефективни сгради. От тези жилища – 98% се намират именно в 28-те големи града. Министерството на финансите ще предостави държавна гаранция на Българската банка за развитие.
Най-важното е, че говорим за 100% безвъзмездно финансиране от държавата, така че собствениците няма да имат никакъв финансов ангажимент“, каза още Лиляна Павлова.