Амнистия за неизплатени здравни вноски ще има, но няма да обхваща всички

Акцентът през 2015-а ще бъде върху детското и майчиното здравеопазване

За предвидените през следващата година промени в здравеопазванетое има гарантиран финансов ресурс, каза в предаването "Преди всички" по БНР председателят на комисията по здравеопазване в Народното събрание ген. Стоян Тонев. Той подчерта, че за първи  път тази година не е имало проблем със сключването на рамковия договор:
Бюджетът на НЗОК мина бързо, с дебати в позитивна посока и без спорове. Между първо и второ четене бяха проведени консултации с министъра на здравеопазването, пациентските организации, Консултативния съвет, с Лекарския съюз. Бяха внесени някои добавки, които направиха така, че е възможно и сключването на Рамковия договор. За първи път от много години сега няма проблем със сключването на Рамковия договор.
Надявам се, че с една част от промените, които ще се направят в здравеопазването, за което министър Москов има амбиции, нещата през следващата година ще бъдат в позитивен план, каза още ген. Тонев.
Акцентът през 2015-а ще бъде върху детското и майчиното здравеопазване, увери той. Председателят на здравната комисия обясни защо за следващата година се отпускат повече средства за доболничната помощ:
Една голяма част от разходите в болниците са за това, особено в по-малките градове, че играят ролята и на социални заведения. Човек, когато е възрастен, болен и беден, единственият начин да получи медикаменти и помощ е да бъде приет в болница. Това обаче натоварва системата и именно за това се отпускат повече средства той до получи медикаментите и помощта в доболничната помощ. Това ще намали натиска на болниците за финансов ресурс. Второто, което е много важно – за първи път Здравната каса ще бъде направена по малко по-различен начин,т.е. класическият. Ще бъде предвидено НЗОК и МЗ ще получават информация не само за броя на пациентите, а и какъв тип пациенти са, какви диагнози имат, каква възраст, от какви специалисти имат нужда. И оттук минаваме на следващия въпрос – по отношение на съществуващи и новосъздадени болници. Новите болници ще получават лиценз, въпросът е доколко тази нова болница ще ползва публичен ресурс. Това ще бъде обсъждано много конкретно и аргументирано и ако се окаже, че в тази област, град или квартал тя ще съществува, но без да получава публичен ресурс.
Три пъти да се вдигне вноската за възстановяване на здравни права, това е едни от пътищата хората да започнат да плащат здравните си вноски, смята ген. Тонев:
Това, което ние замисляме в по-продължителен план, е както се обсъжда в момента дали пенсионното осигуряване да има отделни партиди за всеки осигуряващ се, ние отдавна говорим, че в здравното осигуряване това е правило по света. Една част от парите, които се плащат за здравно осигуряване, те са на собствена партида, на човека, който ги внася. Сумите подлежат на дискусия. Реално за средно тежките заболявания в България един курс на лечение е около 2 хиляди лева. Затова ние предложихме тази сума на обсъждане за възстановяване на здравни права.
До момента здравните праваа на гражданите се възстановяват срещу 700 лева.
За хората, които са социално слаби и не могат да платят сумата, за да възстановят здравните си права, има два варианта, обясни ген. Стоян Тонев:
Единият е държавата да поеме техните осигуровки, както направиха в САЩ, а вторият – създаването на фонд за неосигурени с ниски доходи в размер на 15 милиона лева към Министерството на здравеопазването.
 По думите му амнистия за неизплатени здравни вноски ще има, но няма да обхваща всички. Тя ще бъде за тези, които през последната година са прекъснали здравните си права.