Наемат персонала за къщите от семеен тип, в които ще се отглеждат деца от домовете

Изтече конкурсът по документи, до края на януари 80-те служители ще бъдат назаначени

Изтече срокът за подаване на документи в Община Стара Загора за всички категории персонал, необходим за обгрижване на деца в риск, които ще бъдат деинституционализирани в седем новопостроени къщички от семеен тип в Стара Загора. Това съобщи д-р Антония Тодорова, началник на отдел "Здравеопазване и социални дейности" при Общината.

Ще бъдат назначени общо 82-ма души - 56 детегледачи, 21 социални работници, възпитатели и медицински лица, 4-ма по поддръжката и 1 ръководител.

От 12 януари 2015 година ще започне провеждане на интервюта с кандидатите за обявените длъжности. Назначаването на одобрените от тях ще стане до края на месеца. След това сформираните екипи ще пристъпят към запознаване с децата чрез периодични срещи.

Децата в домовете в старозагорските села Петрово и Сладък кладенец, които от края на март ще бъдaт преместени на новите места, са около 50. Предстои извеждането и на настанените в домовете за деца, лишени от родителска грижа. Проектът ще обхване близо 100 деца.

Строителството и обзавеждането на къщичките приключи още през лятото.

Издръжката на персонала и на децата ще стане в рамките на втора част от проекта, по който бяха построени и 7-те жилища. Началото на изпълнението му даде в началото на месеца регионалният министър Лиляна Павлова при посещение в Стара Загора.

Средствата за издръжката ще се отпускат по проекта до ноември догодина, след това услугата ще се фианнсира като държавно делегирана дейност от Министерството на труда и социалната политика.

Според европейските изисквания, децата трябва да бъдат настанени в условия, максимално близки до семейните. Заедно с гледачите си , те ще пазаруват и приготвят храната вкъщи, ще ходят в училище и ще посещават извънкласни занимания. Условията в къщичките са като в дома на едно средно европейско семейство. Там има условия и за отглеждане на деца с увреждания. Те са разположени в близост до училища и здравни заведения, всяка разполага с двор.

След извеждане на децата социалните домове ще бъдат закрити.