Продължава евакуацията на пасажерите от ферибота, четирима българи са спасени (обновена в 10 часа)

По-малко от половината пътници на борда на горящия ферибот "Норман Атлантик" са спасени, почти денонощие след началото на операцията по евакуацията на хората, съобщи Би Би Си, цитирани от Дневник. Заради бурното море спасяването става само по въздух от два италиански и два гръцки хеликоптера, които взимат по двама пасажери на курс.

До момента има данни за един загинал грък, който е скочил от плавателния съд и седем тежко ранени. Към 9 часа българско време са били спасени 290 души, сред които и четирима българи. На борда на ферибота остават 188 души от 26 националности, като не е ясна и съдбата на петима българи, включени в списъка на пасажерите преди потеглянето.

"Норман Атлантик" се тегли на буксир, но твърде бавно, защото периодично въжетата се късат. Фериботът пътуваше от гръцкото пристанище Патрас за италианското Анкона. 

Продължава евакуацията на пасажерите от ферибота, четирима българи са спасени (обновена в 10 часа)

Оцелелите пасажери са на най-горната, пета палуба на морския съд. Пожарът е частично овладян, а търговски кораби са заобиколили ферибота, за да го предпазят от вълните и да улеснят евакуацията. Фериботът обаче е наклонен с около 7 градуса, което затруднява задържането на палубата.

Към момента най-голямата заплаха за хората на борда е хипотермията, тъй като те са навън почти денонощие. Засега причината за пожара е неизвестна. Ясно е само, че огънят е тръгнал от палубата с превозните средства, на която е имало 125 товарни автомобила, 3 автобуса и 84 леки коли.

"Норман Атлантик" е нов кораб - произведен е през 2009г., регистриран е в Италия и обслужва линии на гръцката ANEK.