Най-популярната дума през 2014 г. е емоджи във формата на сърце

Изследователите открили, че емоджито във формата на сърце се е появявало милиарди пъти на ден в цял свят.

Разкриха най-популярната дума на 2014 г. и всъщност това изобщо не е дума, а символ, означаващ любов, съобщава в. "Дейли мейл".

Емоджи във формата на сърце е било най-използвано в блоговете, в Туитър и Фейсбук и в 250 000 световни медии в последните 12 месеца, установиха анализатори. Нарастващото присъствие на емоджите или емотиконите показва, че символите си проправят път в английския език с възхода на интернет.

В момента има 722 признати символа, които изразяват емоция, състояние на ума, човек, място или предмет, а още 250 ще се появят през следващата година. Списъкът е съставен от компанията Global Language Monitor в Остин, щата Тексас, който анализира употребата на думи и символи в блогове, социални мрежи и 250 000 от най-популярните онлайн и печатни медии в света.

 Други думи, които са се сдобили с популярност през 2014 г. са "вейп" от думата vaporise (изпарявам се – бел. ред.), използвана за електронните цигари. Тя беше обявена за дума на 2014 г. от Оксфордския речник за 2014 г. Принц Джордж също влезе в класацията (занай-популярни имена) наред с явлението "кървава луна" - кървавочервения цвят на луната, след като премина през сянката на земята.

"В момента английският език преминава през забележителна трансформация, която не прилича на никоя друга в 1400-годишната му история – неговата система на писане, азбуката се сдобиват с писмени знаци с удивителна скорост. Тези писмени знаци са идеограми или пиктограми, които се наричат емоджи и емотикони", заяви Пол Пеяк, президент на Global Language Monitor.

Социалните мрежи и интернет са повлияли силно върху думите, които се появяват в класацията, като хаштаг, фотобомба и кликбейт също попадат в класацията. Ебола е на първо място в списъка с имена, изпреварвайки папа Франциск и принц Джордж. Най-популярната фраза през 2014 г. е била "Горе ръцете, не стреляйте". Тя беше измислена от протестиращите, които призоваха за действие след убийството на чернокожия младеж Майкъл Браун от Сейнт Луис, щата Мисури, през август. /БГНЕС