Тома Биков: Очаквам през 2015-та да се постигне стабилизация в страната

Политика

31-12-2014, 15:12

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Има потенциал в този парламент да се опита да стабилизира държавата

Очаквам през 2015-та да се постигне стабилизация в страната, за да можем през 2016-та да имаме възможност да говорим за реформи във важни сектори. Това каза в предаването на БНР "Преди всички“ политологът Тома Биков:

"Вместо да се вайкаме около политическата нестабилност, в която живеем не от 2014-та, е добре да положим усилия за постигане на политическа стабилност. Аз мисля, че сегашното правителство би трябвало да насочи голяма част от усилията си в осигуряването на политическата стабилност и да стабилизира държавата. Има потенциал в този парламент да се опита да стабилизира държавата."

Според Биков политическата стабилност може да се постигне и чрез промяна в изборната система.

ДПС е в интересна фаза на развитието си. ДПС се променя, каза още политологът:

"Може би това не е толкова видимо отстрани, но аз съм на мнение, че от известно време насам решенията в ДПС се взимат от Местан, а не от Доган. Местан показва с поведението си, че не е Доган. Това го казвам в лошия смисъл на думата, защото забелязвам през последните месеци, че ДПС не успява да се позиционира в това Народно събрание. Те са в опозиция, но през 2-3 седмици техният лидер излиза и предлага упорито подкрепата си за правителството, като поставя някакви условия. Местан трябва да разбере, че в тази ситуация ДПС е заобиколим фактор и не само, че е заобиколим фактор, той е заобиколен фактор."

Според Тома Биков конфронтацията в политическото говорене намалява и това ще е тенденцията и занапред:

"Според мен в момента на политическия пазар се търси спокойствие, прагматизъм и малко повече тишина. Който вика и се хвърля на амбразурата и къса ризи в тези дни, ще претърпи политически загуби в бъдеще."