Милена Фучеджиева: Написах "Сексът и комунизмът", за да знаем от какво да се пазим

Авторката планира втора книга и филмиране на първата

„Сексът и комунизмът“ разказва за невъзможната любов между два елита – комунистическия и този от преди 9 септември 1944 г., както и за бруталното сексуално съзряване на една тийнейджърка по време на социализма. Това пише в рецензията на най-новия роман на Милена Фучеджиева.
"Книгата ми е тъжна и болезнена, защото ние сме поколение без илюзии, а тези, които не са го преживели, не ценят свободата си", каза за Starazagorautre писателката.
Тя разкрива, че много хора са намерили по нещо от себе си в романа и вероятно на това се дължи успехът му. Вторият тираж излезе в края на декември. Голяма част от 40 - 50-годишните днес са имали идентични преживявания или са ставали наблюдатели на подобни преживявания.
В "Сексът и комунизмът" се разказва за едно момиче - Лола от привилегировано в развития социализъм семейство. "Живеехме в една държава, в която разликите не бяха толкова големи, колкото са в момента всъщност", признава авторката. "Но специално относно мъжко-женските отношения беше нанесена огромна вреда, която ние едва сега започваме да осъзнаваме. Затова никога не е говорено. Много дълго време българската жена е била третирана по недопустим начин. Знам, че много хора няма да се съгласят с твърдението ми, но в книгата това съм го описала индиректно, чрез отношението на един шеф към жената, която харесва, както и чрез момчета, които изнасилват безнаказано една гимназистка. И съсипват живота й.", разказва за творбата си Фучеджиева.
"До скоро сме били затворено общество и това показвам в книгата - какво означава да живееш в общество, в което държавата ти е ограничила правото да избираш къде да живееш, как да се обличаш, каква музика да слушаш. Това младите изобщо нямат идея какво означава. Тази свобода е нещо, което много лесно може да бъде изгубено или отнето", допълва Милена Фучеджиева. "И от тогава са минали само 25 години, а все едно, че не е било", казва още тя.
В разговора ни става ясно, че ще има продължение на романа, най-вероятно през ноември тази година. А преди броени дни авторката оповести във Фейсбук, че възнамерява да филмира творбата и започна да набира екип.