Белоглавите лешояди в Спасителния център за диви животни са с нов дом

Животът

04-01-2015, 13:47

Снимка:

greenbalkans.org

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Запознайте се с …" Дарен Уиикс

Лешка снесе яйце!

Бебе лешояд си търси име!

От старото, олющено, гнездо и счупените кацалки не е останал и спомен

Сега всичко е по най-нова мода. Не крием, че голяма част от идеите взехме от реконструираната по-рано клетка на брадатите лешояди, съобщават от Зелени Балкани.
Така двойката белоглавковци разполага със модерно и удобно, ново, гнездо, стълба до него за качване на птиците, но и От Спасителния център се надяват по-добрите условия да предразположат птичето семейство към домашен уюти, и тази година те отново да се сдобият с потомство.

ВИЖТЕ КАК НАПРАВИХА НОВИЯ ДОМ НА ЛЕШОЯДИТЕ!
Двойката е в Спасителния център от вече няколко години. Женската, наречена от нас Лешка, е попаднала тук през 2000 година с тежко счупване на крака. Тя бе първата птица в България, на която бе направена остеосинтеза - хируриргически метод на поставяне на пирон в счупената кост. За съжаление, макар че зарасна добре, оперираният крак на Лешка остана по-къс от другия, а за времето на рехабилитация, тя свикна премного с хората и затова екипът на Зелени Балкани реши да я задържи за волиерно отглеждане, уточняват от центъра.
През 2006 година, макар и сама, Лешка снесе първото си яйце. Още на следващата година, благодарение на Фонда за дивата флора и фауна и Софийския зоопарк, е намерен партньор за Лешка. Четири поредни години семейството всяка година снасяше оплодено яйце, което за огромно наше разочарование все не успяваше да излюпи. Този неуспех отдаваме освен на неопитността на младата майка и на факта, че заради куция си крак, тя няколко пъти счупваше яйцето докато се грижеше за него, допълват от Спасителния център.
Част от ремонтните дейности бяха поети от проект Завръщане на лешоядите в България