Първата пленарна седмица започва със 132 въпроса към министрите

Най-много питания - цели 28 - има към Лиляна Павлова

Цели 132 въпроса на народни представители очакват министър-председателя, неговите заместници и министрите в началото на новата пленарна сесия на парламента. 

Заради напрегнатата работа по актуализация на бюджета за миналата година, приемането на този за настоящата и данъчните закони, за парламентарният контрол остана по-малко време. Така в деловодството са се натрупали цели 111 депутатски въпроса, на които все още не е отговорено, както и 21 питания, пресметна Стандарт.

Премиерът Бойко Борисов не е отговорил само на един - от министъра на външните работи в кабинета "Орешарски" Кристиан Вигенин относно политиката на правителството по отношение на Македония, както и за развитие на туризма и икономическото сътрудничество между двете страни.

Към вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин също има само по един въпрос - относно размера на европейските земеделски субсидии, докато към Меглена Кунева няма нито един.

Депутатите питат финансовия министър Владислав Горанов за митницата във Видин, както и за предложенията по промяна на пенсионния модел. Вътрешният министър Веселин Вучков пък ще отговаря на генерал Атанас Атанасов от Реформаторския блок за състоянието на камерите за видеонаблюдения в София - най-вероятно заради изчезването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов. 

Най-много въпроси - цели 28 - има към министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Питанията към нея са основно за срокове за изграждане на пътища из страната, както и за нуждата от ремонт на различни участъци. Народните представители се интересуват и от проекта за придобиване на нови изтребители. Министърът на отбраната Николай Ненчев ще трябва да отговори и за намерението му да разкрие досиетата от "Държавна сигурност" на военни разузнавачи.

Посегателствата над лекари ще е тема и през новата година, като министърът на здравеопазването д-р Петър Москов ще трябва да отговаря на подобни въпроси. Стратегията на кабинета относно БДЖ пък ще трябва да разкаже министърът на транспорта Ивайло Московски. Депутатите често задават и въпроси към всички министри относно еврофондовете, става ясно от сайта на парламента. Първият контрол за тази година ще бъде на 15 януари.