Майката-беглец: Не съм изоставила бебето, отидох да видя второто си дете, защото вдигна температура

Жената е лекувана в психодиспансера два пъти. Тя твърди, че е добра майка, въпреки че заряза детето си.

Избягалата майка на първото бебе, родено в бургаската МБАЛ за 2015 г., твърди, че е добра майка и не би го изоставила. „Тръгнах си от болницата, защото второто ми дете вдигна висока температура и аз отидох да я видя как е.  Мога да се грижа за малките“, каза 22-годишната Катя пред камерата на бТВ, цитирана от Флагман.

Шефът на родилно отделение д-р Антонио Душепеев обаче заяви, че Катя е изоставила новородената Иванка няколко часа след раждането.


„Родилката постъпи с Бърза помощ от Община Средец. След няколко минути роди. Установихме отсъствието й около 10:30 часа в същия ден“, уточнява д-р Душепеев.


На третия ден след раждането Катя знае, че трябва да изпишат бебето й, но от болницата отказват да го дадат.
„Казаха ми, че му правят изследвания. Резултатите ще излязат в сряда. Ще ми се обадят и тогава ще мога да си я взема от болницата. Не съм искала да я оставям“, добавя Катя. Тя е с диагноза шизофрения и не знае кой е бащата на детето.
Майката-беглец живее на най-дългата и най-кална улица в Средец. Тя получава 115 лева пенсия и за двете деца взема по 85 лева детски, казаха пред камерата на бТВ близки на Катя. Майка й също е социално слаба.
Преди психичноболната имала спирала за шест години. „Извадиха я обаче и лекарят каза да изчакаме шест месеца, а след това да сложим друга. Тя през това време не е усетила, че е бременна, защото взема лекарства и ту надебелява, ту отслабва“, разказват близките й.
22-годишната Катя е родила първото си дете едва 13-годишна.
„Това не е единичен случай. На месеца поне по-два три пъти ни се случват такива неща“, заяви д-р Душепеев.
Този път обаче бебето е първото за годината и различни организации поискали да му дадат подаръци. Така лъсва липсата на майката.
„Различното е, че институциите по Нова година не работят. Имаме си установен ред, по който уведомяваме Агенцията за закрила на детето, полицията. Днес институциите ще бъдат официално уведомени“, каза още началникът на родилното отделение.
Заместник-министърът на младежта и спорта и бивш шеф на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов пък съобщи в студиото на „Тази сутрин”, че най-малко 2000 са изоставените деца през 2014 г.


„Това не е прецедент и ще продължи да не бъде, ако не се промени начинът, по който се работи в бедните и сегрегирани райони. Трябва да се забрани изоставянето на деца до 3-годишна възраст и да се обвържат всички помощи с ходенето на училище. Ако мислим, че ще помогнем на хората само с помощи, грешим“, заяви Каменов.
Той съобщи, че има 180 осъдени за съжителство с дете.