Най-слаб е контролът на асансьорите в София и Югозападна България

Общество

05-01-2015, 16:12

Снимка:

flickr.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Започва национална кампания за подобряване сигурността на съоръженията

Повече от 400 сигнала за неизправни асансьори са подадени само през последните 4 месеца на миналата година. По думите на експерти това е прецедент в работата на контролния орган.
За 2014 година Агенцията за метрологичен и технически надзор е проверила над три хиляди асансьора в цялата страна. Проверките показват, че в София и Югозападна България контролът на съоръженията е най-слаб.

Над 25 процента са тези, които са спрени от нашите служители при проверки. Знаете,  че не проверяваме абсолютно всички асансдьори, а само там, където има някакъв сигнал подаден, обясни Валентин Чиликов -  главен секретар на държавната Агенция за метрологичен и технически надзор, която започва национална кампания за подобряване сигурността на асансьорите съвместно с неправителствени организации, предаде БНР.

Началото беше поставено в блок 64 на столичния квартал "Христо Смирненски", където безвъзмездно ще бъде подменен асансьор на 36 години.
Ще бъде с ново окачване, с нова кабина, нова машина, ново табло, енергийно ефективен, живущите ще печелят 30 процента от стойността на сметката за ток, поясни Петьо Ленгеров от фирмата за сервизно обслужване.

Колко точно ще струва подмяната на един асансьор не е ясно.
Въпрос на пазарно проучване, има различни възможности, както и по-евтини, така и по-скъпи, но животът и здравето на хората нямат цена.

На въпрос колко пъти годишно трябва да се прави проверка на асансьорите,  на техническото им състояние, Валентин Чиликов от Агенцията за метеорологичен и технически надзор отговори: „На всеки десет дни подържащата фирма трябва да прави проверка. Всяка година трябва да направи по-сериозен преглед. Винаги при повикване трябва да се отзовават до 30 минути, и разбира се веднъж на две години да направи основен технически преглед“.