Мъжкото хоро в Калофер влезе във водите на река Тунджа (обновена)

Общество

06-01-2015, 08:38

Снимка:

wikipedia.org, balkanregion

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За първи път калоферци няма да допуснат външни хора да се хванат на хорото

На Йордановден на много места в страната се изпълнява ритуала хвърляне на кръста във водата. Мъжкото хоро в Калофер влиза във водите на река Тунджа, съобщи Нова телевизия. Калоферци се заканиха да не допускат външни хора да се хванат на тяхното хоро.

Близо 200 мъже, облечени в традиционните калоферски носии, се готвят да влязат в ледено студената вода на Тунджа, която от години насам хората не помнят да е замръзвала така, както тази сутрин. Това, според старо поверие, означава, че е за добро и годината ще е богата.

Ако миналата година ритуалът бе опорочен заради невиждано разцепление на две отделни хора, които се играха по едно и също време на две различни места в Тунджа, то тази година ритуалът отново е съпътстван със скандал. Калоферци не искат външни хора да влизат на хорото, защото опорочавали традицията им, тъй като не познавали традиционните песни и вместо тях в реката се чували пиянски възгласи, скандирания на имена на партии, на футболни клубове, както и чалга песни.

"Хората, които са гости, ние сме ги призовали да изчакат да мине калоферското хоро, което се е запазило дълги години. Те развалят нашата традиция с провокации. Те са почти пияни. Те първо на първо не знаят нашите песни, които се пеят във водата. Те си пеят техните. Миналата година бяхме много възмутени, защото, когато влязоха гостите, и почнаха да викат: "О, Варна..о, Бургас..о, морето.." Нека да си стоят на морето", споделя възрастен мъж от Калофер.

Кметът на Калофер Румен Стоянов също призова гостите на града да изгледат спокойно ритуала по хвърлянето на кръста по бреговете на Тунджа и едва тогава да влязат в реката да играят хоро.

Малко след това кръстът бе хвърлен в реката, а късметлия го извади. По традиция след това кръстът се дава на май-малкия участник, влязъл в реката.