Кунева: Няма да откажем убежище на хора, които се нуждаят от него

60% от сградите за настаняване на бежанци, са запълнени

България няма да отказва по никакъв начин убежище на хора, които се нуждаят от него. Това е казал вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на заседание на Министерски съвет, показва стенограмата от днешното заседанието на правителството, предаде "Фокус".

„Това е не само наше задължение по конвенции, но и разбиране, с което ние, смятам, че с право можем да се гордеем като хора, че при хуманитарна нужда, при хуманитарна акция България реагира по един напълно добронамерен и цивилизован начин”, посочва вицепремиерът.

„България действително успява да спази изискванията си по охрана на границите, така както изисква Шенген, Дъблинското споразумение, което е част от Шенгенското законодателство. И макар и да сме със свръхнапрегнати сили, мога да кажа, че страната се справя не по-зле от други държави, които са членове на Шенген”, допълва Кунева.

"60% от тези сгради, които са за настаняване на бежанци, са запълнени. Тоест имаме още капацитет за 40%, но те трябва да се поддържат и това изисква бюджетни средства", поясни Кунева.

„Искам да подчертая, че слуховете за напрежение между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, както казва Марк Твен, са силно преувеличени. Няма такова нещо, напротив работим като един екип”, посочи Кунева.

„Ако имаше средства, просто щяха да се назначат допълнително служители в „Гранична полиция” и нямаше да се занимаваме с този координационен проблем”, заяви вицепремиерът. Кунева изрази своята благодарност към министъра на земеделието за това, че министерството е изразило готовност и ще работи по изграждането на горски пътища. Тя допълни, че за предоставяне на техника и сгради от Министерството на отбраната също има готовност и разбиране.

„Съгласни сме, че ще трябва да направим нормативни изменения на подзаконово ниво в една инструкция за оптимизиране взаимодействието между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи”, посочи тя и допълни, че оттам нататък вече ще се премине в по-детайлен разговор как точно да се осъществи възлагането на строежа на временното съоръжение на българо-турската граница. Кунева каза още, че е много важно да дадем знак, че съоръжението, което ще се изгражда по границата ни с Турция не е трайно, не е съоръжение „срещу”, а е съоръжение, което да предотврати и затрудни работата на нелегално преминаващите и на каналджиите.