Министър Кралев: Българската спортна инфраструктура се нуждае от мащабна промяна и реновация

Трябва да подредим добре къщичката на българския спорт

Министърът на спорта Красен Кралев бе специален гост в студиото на bTV тази сутрин. В изказването си той засегна редица теми, сред които тези за успехите на страната ни в спорта през миналата година, необходимостта от реновиране на българската спортна инфраструктура, администрирането и вкарването в работен режим на "Арена Армеец" и други актуални въпроси. Ето какво сподели министър Кралев:

"Успехите ни през миналата година? Ами не мога да не отдам заслуженото на световните ни шампиони, включително в бокса и художествената гимнастика, но можеше да постигнем много повече, в условията на криза. Имаше моменти на радост, имаше и такива на тъга.

Важното е да подредим добре къщичката на българския спорт. Това е един от приоритетите пред нас. Ако всичко беше ясно и имаше точна инфраструктура, резултати щеше да бъдат налични.

Първият кабинет на г-н Борисов беше този, който започна да инвестира сериозно и насочено в българския спорт. Благодарен съм, че запазваме бюджета си непроменен. Около 66-67 млн. лева е той. Средствата ни не са много, но важното е, че ги има.

Съществуват над 600 български училища без физкултурни салони. Това е трагичната реалност. Българската спортна инфраструктура се нуждае от мащабна промяна и реновация. Има различни програми, по които може да се търсят средства. Трябва стъпка по стъпка да обновим всичко.

Нашата администрация положи усилия обектите, които бяха набелязани в края на миналата година, да бъдат завършени. Мисля си, че успяхме да се справим подобаващо.

Поддръжката на "Арена Армеец" е доста скъпа, а заетостта е малка. Целта е да подобрим мениджмънта не само в тази зала, но във всичките ни обекти. Те трябва да заработят на ниво. Трябва да се развиват повече дейности, от които да се печелят повече пари. Николай Ишков е силна фигури в културните среди, а освен това е амбициозен човек с различно мислене, който може да вкара повече концерти и събития в "Арена Армеец". Това е причината той да бъде назначен за ръководител на съоръжението.

В Белмекен е извършен основен ремонт и не съм чул за оплакване от спортните федерации. Залата за гимнастиката не е проектирана за отопление. Не е било планирано. Има проблеми с течове, които там ще се оправят по различни програми. Това нещо ще бъде коригирано. Интересно защо така е проектирана залата... Ще разберем за какво става дума".