Атаката срещу „Шарли ебдо“ е очаквана, тя няма да е първа и последна

Необходимо е западните страни да инициират широка обществена дискусия

"Атаката срещу френското издание „Шарли ебдо“ е очаквана, тя няма да е първа и последна". Това заяви пред радио „Фокус“ сирийският журналист Нидал Хлайф.

Според него е необходима солидарност със свободата на словото по целия свят, а не само в развитите страни. Не се дава достатъчно гласност на насилието над журналисти и мирни граждани в Сирия и Ирак, добави Хлайф.

„Голяма част от младежите, живеещи във Франция, особено от Африка, Тунис, Алжир и Мароко не са интегрирани и се чувстват маргинализирани, безработни, отхвърлени и жертва на ксенофобски прояви и расистки отношения. Те страдат от криза на идентичност и затова лесно се поддават на крайно религиозни възгледи. Има журналисти, които изтъкват, че атентатът срещу френското издание „Шарли ебдо“ е на религиозна основа, но това не е вярно. Безотговорно и опасно е да се мисли по този начин“, обясни Хлайф.

Той допълни, че е необходимо западните страни да инициират широка обществена дискусия за интегриране на мюсюлманското население. За да се спечели борбата срещу „Ислямска държава“, самите мюсюлмани също трябва да участват в нея, подчерта Хлайф.