Приятели на бежанците в Стара Загора с акция за топли дрехи

Групата от доброволци призовава и за помощ на семейство без дом с две деца, което очаква трето

Акция за набиране на топли дрехи, обувки и одеяла за бежанците е организира до 11 януари Фейсбук групата „Приятели на бежанците в Стара Загора”.

"Събираме всякакви ненужни зимни дрехи като дънки и пуловери с приоритет мъжки якета и мъжки обувки, топли одеяла и зимни аксесоари - шапки, шалове и ръкавици. От полза биха били и уреди за отопление - духалки или малки радиатори, кухненска посуда." Това написа в групата Теньо Арабаджиев, който отдавна помага на бежанците с лични средства и време. През миналия месец заради дейността си той беше отличен от гражданите при онлайн-гласуване на фондация „Самаряни”за „Добротворец на 2014-та”, а предложението беше направено от екипа на starazagorautre.bg.

Желаещите да помогнат на бежанците могат да се свържат във фейсбук с Теньо Арабаджиев и Групата „Приятели на бежанците в Стара Загора“.

Доброволците от групата са започнали и кампания за набиране на средства, вещи и домакински уреди от първа необходимост за 4-членно сирийско семейство, което остана без квартира, поради липса на средства, малко преди да се роди третото им дете.

Парите, с които са избягали от войната, вече са изчерпани. Абдулкарим и съпругата му Хаджида, която по професия е детска учителка, тръгват от Сирия през октомри 2013 година, когато бомбадировките разрушават жилището и семейния им ресторант. Заплащат 11 000 евро на турски трафиканти, за да дойдат в България. Още тогава се сблъскват с първото препятствие, тъй като каналджиите ги оставят през зимата на миналата година в планината. Сирийците търсят помощ и така се озовават в бежанския лагер в Харманли. След като получават хуманитарен статут, го напускат и се местят да живеят в Стара Загора.

Мъжът безуспешно търси работа от месеци, но не успява да си намери, въпреки че е готвач с дълъг опит в елитни ресторанти в Сирия и Ливан.

Семейството се нуждае от средства за около 2-3 месеца за наем на скромно двустайно жилище, режийни разходи в него, храни, памперси, лекарства. След това ще бъдат включени в интеграционна пилотна програма, което ще стартира в Стара Загора в подкрепа на усилията на групата от доброволци, помагащи на бежанците. Това съобщава групата във Фейсбук.
Всеки може да помогне, изпращайки на дарителска сметка с текст на платежното нареждане: „за Карим“.

BGN: IBAN: BG83UNCR70001520533134
BIC: UNCRBGSF
Титуляр на сметката: СНЦ "Самаряни"
Paypal acount: admin@samaritans.bg