Кукерите от Черниче и Брежани си поделиха титлата, "100 кабагайди" им пригласяха

84-годишният Асен Георгиев и 83-годишната Стефка Георгиева си поделиха наградата за “Най - възрастен участник”

Кукери от Черниче и Брежани си поделиха голямата награда на фестивала в Симитли

Подгласници на призьорите тази година са миналогодишните „лауреати” - кукерските групи от кв. Ораново и село Крупник. Под съпровода на гайдарите от уникалния родопски оркестър „100 Кабагайди” кметът на община Симитли Апостол Апостолов награди най-добрите в 12-тото  издание на маскарада „Симитлия – Древната земя на кукерите”, пише simitli.info. Най-възрастният участник в тазгодишния фестивал бе Асен Георгиев. 84-годишният Асен Георгиев от кукерската група на кв. Ораново и 83-годишната Стефка Георгиева от село Полето си поделиха наградата за “Най - възрастен участник”. Наградата за „Най-добре представен сурвакарски обичай” отиде при сурвакарската група от пернишкото село Лесковец. Кукерите от село Черген заслужено спечелиха първо място за представяне на обредна традиция. Втори в тази категория останаха кукерите от село Климент. А трети се класираха кукерите от карловското село Васил Левски. Наградата за „Най-добре маскирана мечка” получи кукер от групата на село Полена. А „Най-добре маскираното мече” бе в групата на кв. Ораново. Александър Мурджов от кв. Ораново пък получи наградата за „Най-добре маскиран мечкар”. Кукерите от кв. Сушица, Карлово и кв. Ораново си поделиха наградата за „Най-добра хореография”.  Най-оригиналните младоженци днес се откроиха в групата на 1 квартал 2 група, Симитли. С  награда за първо място за „Най - добра маска на бабугер”  си тръгнаха кукерите от село Ябълково. Второ и трето място в тази категория журито определи за кукерите от село Брежани и кукерите от село Гигинци.

Наградата за “Най – колоритни старци” журито присъди на кукерите от село Крупник. С най-оригинален костюм се отличи Александър Аспарухов от село Черниче. Втори в тази категория бе отличен Станислав Качулски от 1 квартал 2 група, Симитли. Трети остана шареният бабугер с мартениците на сурата от село Крупник. Награда в памет на Васил Миланов Благоев за принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри в община Симитли връчиха на 1 квартал 2 група от град Симитли. Кукерската група на село Калчево бе отличена с първа награда за цялостно представяне като гостуваща група. Второ място в тази категория присъдиха на гостуващата групата  от кв.Струмско, Благоевград, а третото място бе за гостуващата групата от село Жабокрът.
Всички деца включили се във фестивала  „Симитлия – Древната земя на кукерите” получиха медали за приемственост на кукерската традиция и сурвакарството. Поощрителна награда – почетният знак на фестивала и парична награда имаше за всяка група и участник.