Рашидов предложи на Нидерландия Споразумение за филмови копродукции

Културният министър се срещна с посланика на Кралство Нидерландия в България Томас ван Орсхот

Министър Вежди Рашидов прие Н. Пр. г-н Томас ван Орсхот, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия в България. В началото на срещата, която се проведе в Министерство на културата, посланик Орсхот отправи поздравления към министър Рашидов за назначаването му на отговорния пост и му пожела успешен нов мандат.

По време на разговора министър Рашидов изрази задоволство от доброто двустранно сътрудничество между двете страни в областта на културата. „Между България и Кралство Нидерландия съществува добра основа за бъдещи динамични отношения и много по-активен културен диалог”, отбеляза Вежди Рашидов. Той подчерта, че България е страна с изключително богато културно наследство, кръстопът на древни цивилизации, а същевременно имаме и своите постижения в съвременната култура и изкуство. „В последните години сме свидетели и на многобройни археологически открития, които очакват да бъдат показани у нас и по света. Нашите земи са толкова богати на история и всеки български град има  какво да покаже в тази област, но за съжаление това наше богатство все още не е достатъчно познато в Европа”, посочи министър Рашидов, предадоха от културното ведомство.

В хода на разговора министър Вежди Рашидов изрази своето желание да работи заедно с посланик Орсхот и за реализирането на конкретни проекти за културен обмен. В тази връзка министър Рашидов предложи да бъдат проучени и възможностите за подписване на Споразумение за филмови копродукции между двете страни.

„Тази година честваме 100 години българско кино. Радостно е, че в последните години киното ни е във възход, в България се снимат качествени кинопродукции”, подчерта министърът на културата. Вежди Рашидов припомни също, че и родното ни предложение за „Оскар“ в категорията „чуждестранен филм“ – „Пътят към Коста дел Маресме”, посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война, бе именно копродукция на България и Израел, която акцентира върху темата за етническата толерантност и човечността.

Посланик Томас ван Орсхот отбеляза, че споделя мнението на министър Рашидов относно това, че за съжаление в Холандия достиженията  на българската култура и богатото културно наследство на страната ни не са достатъчно познати и на практика представата за България е едностранчива. „Несъмнено културният обмен помага, допринася за взаимното опознаване и сближаване между народите, както и за подобряване имиджа на държавите”, заяви дипломатът.

Посланик Орсхот изрази готовност за по-активно сътрудничество между двете страни и в контекста на подготовката на председателството на Съвета на ЕС, като припомни, че Холандия ще поеме ротационното председателство на Съвета през първата половина на 2016 година. По традиция председателствата на Съвета на ЕС са съпътствани и с редица културни събития и обмен, подчерта той. По време на разговора посланик Орсхот запозна министър Рашидов и с възможностите за оказване на финансова помощ, която предлага холандският Фонд на принц Клаус за култура и развитие с цел опазване на културното наследство - http://www.princeclausfund.org.

Н.Пр. Томас ван Орсхот се поинтересува и кога ще бъде открит новият Национален музеен комплекс в центъра на София, като същевременно той разказа интересни подробности и за продължилата цяло десетилетие основна реконструкция на прочутия амстердамски «Райксмузеум», в който е експонирана и монументалната картина „Нощна стража” от 1642 г. на Рембранд. Министър Рашидов съобщи, че официалното откриване на Националния музеен комплекс в кв. „500” се очаква да е на 24 май 2015 г. Същевременно Вежди Рашидов предложи на Н.Пр. Томас ван Орсхот да започне работата по подготовката и на изложба с произведения на т.нар. "Малки холандски майстори" от 17 век, която да бъде експонирана в пространствата на новия ни национален музей в сърцето на София. „Сигурен съм, че живописта на „Малките холандци”, които са ненадминати майстори в изобразяването на сцени, свързани с бита и ежедневието, ще бъде посрещната с огромен интерес у нас. Всички знаем, че показването им в който и да е музей по света се превръща в събитие и тълпите от хора, които искат да се докоснат до тяхното очарование, са огромни”, отбеляза Вежди Рашидов.

Разбира се, ние също има с какво да се представим в Холандия – на първо място бихме могли да покажем например там и част от уникалната сбирка с икони от експозицията за православно изкуство, намираща се в криптата на храм-паметника “Св. Ал. Невски”, допълни министър Рашидов.  

В края на срещата посланик Орсхот направи предложение да бъде осъществена и официална двустранна среща между министър Рашидов и г-жа Йет Бъсемакeр, министър на образованието, културата и науката на Кралство Нидерландия. Министър Рашидов изрази становище, че тази среща би могла да бъде съпътствана и с подписването на двустранен документ за културно сътрудничество между двете страни, тъй като последната Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата между България и Холандия е била подписана преди две десетилетия и е време да бъде актуализирана и подновена. Подписването на този важен документ ще създаде нови възможности за сътрудничество чрез обмен на добри практики и на експерти, а и ще улесни реализирането на проекти в областта на изобразителното изкуство, опазването на културно наследство, библиотечното и музейно дело, музиката и танца, театъра, киното, дизайна и др. сфери, посочи министър Вежди Рашидов.