Държавата да отпуска по 35 млн лв годишно за изследване на вирусните хепатити

За това настояха пациентите с хронични вирусни хепатити

Пациенти с хроничен вирусен хепатит поискаха от Министерството на здравеопазването държавата да осигури средства за превенция на заболяването.

Фондация "Христо Гешов" внесе исканията за мерки, които да намалят разпространението на хроничните хепатит Б и хепатит С.

По официални данни у нас болестта се носи от 100 000 души, но, според пациентските организации, истинският им брой е поне 3 пъти по-голям, предаде БНР.

35 милиона лева са нужни, за да може всеки български гражданин да се изследва за вирусен хепатит. Това са изчислили от фондация "Христо Гешов". Пациентите настояват тази сума да се отпусне за ежегодно изследване, както и да се осигури възможност всеки желаещ да се ваксинира безплатно срещу хепатит Б.

Според председателя на фондацията "Христо Гешов" за периода 2012-2014 година държавата е дала близо милиард лева за лечение на хроничните хепатит Б и С и нито стотинка за превенцията на тези заболявания. Ако и този екип на Министерството на здравеопазването не обърне внимание на исканията им, Гешов заяви готовност да търси съдействие от европейските институции.