20 милиона лева е спечелила община Мъглиж от европроекти за последния кметски мандат

Ще се строи СПА-център в с.Ягода, съобщи кметът Господин Господинов

Европроекти за двадесет млн. лева са спечелени трите години управление на общинското ръководство на Мъглиж, съобщи на пресконференция кметът Господин Господинов.

Сред основните приоритети на ръководството на общината е оптималното използване на възможностите за европейско финансиране.

Подмяна на част от водопровода в село Тулово, ремонт на пътя от ж.п. гара Радунци до село Радунци, изграждане на спортни младежки центрове в град Мъглиж и селата Тулово и Ягода са проекти в процес на изпълнение.

Община Мъглиж планира и рехабилитирането на пътищата, които водят до планинските села Борущица, Селце и Сливито.

В града е отворило врати ново звено към Домашния социален патронаж. Предстои обновяване на читалищата в град Мъглиж и селата Ягода и Ветрен.

Една от болезнените за жителите на общината теми е възстановяването на минералната баня в Ягода. Очаква се скоро въпросът да бъде разрешен, увери кметът на Мъглиж.
45 000 лева ще струва изработването на проект за реконструкцията на банята, обясни осподин Господинов. Ако проектът не успее да намери място сред предвидените за държавно финансиране, от ГЕРБ е поет ангажимент това да стане за сметка на партийната субсидия.

„Идеята е банята да бъде за социално ползване, мислим да изградим и СПА център, чрез който общината ще се подпомага финансово", каза Господинов.

„Водата не е годна за пиене, заради високото съдържание на арсен и флуор. Но заради този химичен състав обаче е изключително подходяща за лечение. Престъпление ще бъде ако не се възползваме от това природно богатство и не позволим на общината да печели от него", допълни зам.-кметът Душо Гавазов.

Общинското ръководство на Мъглиж припомни, че през 2012 година започна събаряне на незаконни ромски постройки. На този етап събарянето няма да продължи.

В момента се търсят начини къщите, които са в регулация и са построени върху общински терени да бъдат узаконени.

Ромското население в общината е около 50%. Ако трябва да се следва закона, трябва да се съборят 90-95% от всички къщи, обясни кметът Господинов.