Експерт: Възможно е да падне мораториумът за проучванията за шистов газ

Новините

13-01-2015, 11:33

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Посещението на Кери е знак към Русия

Посещения от ранга на това на държавния секретар на САЩ Джон Кери у нас винаги са знакови. И не касаят само България, а по-скоро - страната ни като част от сложния геополитически възел. С подобни срещи се дават знаци и към други държави, не само към домакините.

Това се посочва в коментар за БГНЕС на полк. Николай Марков, бивш служител на Националната служба за охрана (НСО).

"Свързвам идването на Джон Кери с визитата на тримата американски сенатори през лятото на 2014 г., по време на управлението на Пламен Орешарски като премиер, за което също нямаше предварителна информация. Сигурно си спомняте реакцията на тогавашния министър-председател за "Южен поток"- тогава той изненадващо и противно на поетите ангажименти замрази строителството по проекта. Знаете, че в този момент всичко се обърна", припомня Марков.

По думите му, политическият смисъл на посещението на Джон Кери е ориентиран като знак преимуществено към Русия. Ще се случат вероятно неща, които ще бъдат подобни на споменатото политическо решение при Орешарски. Възможно е да падне мораториумът за проучванията за шистов газ, примерно.

"Възможно е и да се даде знак на Русия по въпроси, за които България не е страна. Езикът на империите, каквито са САЩ и Русия, е сложен и не е еднозначен - тези знаци са и политически, и икономически. Те касаят стратегическото значение на определени територии и държави по отношение на членство в определени пактове и т.н. Външнополитически България изцяло декларира принадлежност към евроатлантическите структури. Това може да предполага за нашите партньори, при определени обстоятелства, Русия да преговаря със САЩ, ако има икономически и енергийни интереси в България", изтъква още бившият служител на НСО.

С други думи казано, подчертава Николай Марков, посещението на Джон Кери в България може да е знак към Русия, че руското лоби у нас не е достатъчно за прокарване на руските енергийни интереси и ако има такива на Русия в България, те трябва да бъдат договорени със САЩ или поне да минат през тяхното одобрение.