Кунева: Важно е България да участва в усилията по опазване на сигурността на ЕС

По отношение на сигурността Европа не трябва да се движи на две скорости, подчерта вицепремиерът

България е външна граница в Европейския съюз и е изключително важно да участва в съвместните усилия по опазването на сигурността. Това заяви Меглена Кунева, вицепремиер по координацията на европейските политики и институционалните въпроси, на дискусията в Софийския университет „Св. Климент Охридски” на тема „Настигат ли страните от Централна и Източна Европа останалите държави от ЕС? Мястото на България”, предаде „Фокус”.

„Членството ни в Шенген е от изключително значение за постигнато на тази цел. По отношение на сигурността Европа не трябва да се движи на две скорости. В този смисъл България няма да допусне да е на втора скорост. За целта е необходимо влизането ни в Шенген да не е приоритет само на България, а и на цяла Европа. В най-скоро време ще направим среща на вътрешните министри на ЕС от страните в Южна Европа, за да обсъдим действията си за единна европейска политика”, обясни Кунева. По думите й въпросът е да получим достъп и добра оценка за членството ни в Шенген.

„Европейският индекс на догонване 2014” за България трябва да бъде оптимистичен. Всеки политик трябва да бъде оптимист, защото иначе не е за тази работа. Оптимизмът е въпрос на длъжностна характеристика. Много експерти казваха, че България няма да влезе в ЕС през 2007 г., като изтъкваха различни причини. Факт е, че стана и ние сме част от ЕС. За целта бяха полагани много усилия”, посочи вицепремиерът.

Според нея този индекс показва, че усилията ни след приемането са намалели. „Сякаш членство ни в ЕС беше последната крачка. 62,4% от българските граждани одобряват членството ни в ЕС. 57% от българите искат да влезем в Шенген. Шенген не е само пътуване без граничен контрол, а е сигурност за нас и Европа. 2/3 от българските граждани са против влизането на страната ни в еврозоната”, заяви Кунева. Според нея, е по-добре да бъдем член на този съюз, защото той ще даде тласък на икономиката.