Ирина Бокова: Нелсън Мандела промени много повече от съдбата на собствената си страна

Нуждаем се от образование за глобално гражданство, поясни генералният директор на ЮНЕСКО

Нелсън Мандела промени много повече от съдбата на собствената си страна. Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на лекция, посветена на годишнината от смъртта на Нелсън Мандела, предаде „Фокус”.

Бокова разказа за пътя, извървян от Мандела. „Той избра трудния път на диалога и взаимното неразбирателство. Получава Нобелова награда за мир през 1993 г. Посланик е на добра воля на ЮНЕСКО в областта на образованието, културата и комуникациите”, допълни Ирина Бокова.

„Дълбоката връзка между Мандела и ЮНЕСКО не е случайна. Още през 1970 г. ЮНЕСКО подкрепя освободителните идеи на южноафриканските държави. За ЮНЕСКО е чест да съхранява архивите за присъдата на Нелсън Мандела през 1964 г.: „Борил съм се срещу господството на белите над черните. Това е идеалът, за който живея и за който съм готов да умра”, добави Бокова.

Мандела прекарва 27 години в затворническа килия на остров Робен – превърнат в музей и включен в списъка на културно наследство на ЮНЕСКО.

ЮНЕСКО създава трайни условия за развитие и мир. „Нуждаем се от нов модел на развитие, в който всеки гражданин ще поеме отговорност за действията си, гарантиране правата и достойнството на всеки човек. Нуждаем се от образование за глобално гражданство, което осигурява умения и способности за новите възможности”, посочи Ирина Бокова.

Тя обясни, че 250 млн. души – момичета и жени, не могат да четат, въпреки прекарани 4 години в училище.

Ирина Бокова разкри общите гледни точки на Нелсън Мандела, ЮНЕСКО И ООН в областта на образованието. „Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун пръв постави образованието в политическия дневен ред на организацията”, заяви още тя.