Ресорната комисия на НС прие ДКЕВР да се раздели на две

Политика

13-01-2015, 17:51

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разделят ДКЕВР на две

НС създаде комисия за наблюдение на ДКЕВР

Новите комисари ще са назначават не както досега от Министерския съвет, а от парламента

Разделяне на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на два състава и назначаване на членовете на регулатора вече от Народното събрание, прие на първо четене и парламентарната комисия за дейността на ДКЕВР.

След дългата коледна ваканция народните представители от тази комисия се събраха, за да разгледат промени в Закона за енергетиката, които по идея на служебното правителство на проф. Георги Близнашки изменят изцяло облика на енергийния регулатор.

Очаквано в подкрепа на измененията гласуваха ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, а се въздържаха БСП, ДПС и „Атака".

Задача номер 1 на внесения законопроект е да подобри енергийното и водно регулиране у нас и да направи ДКЕВР по-прозрачна за хората. В приетите от комисията промени ясно е записано, че регулаторът не трябва да приема инструкции от правителството, да работи независимо от пазарни интереси и да взема самостоятелни решения, които са част от текстовете на Третия либерализационен пакет. Именно заради това идеята е комисарите да се назначават не както досега от Министерския съвет, а от парламента. Самата номинация на кандидатите пък ще е задача на депутатите, като те ще могат да приемат предложения и на работодателски организации, и синдикати.

С решението си парламентарната комисия за контрол над ДКЕВР се съгласи и с разделянето на комисията на два специализирани състава, като засега се запази изискването за общ председател. Единият състав ще отговаря по въпросите на енергетиката, а другия - за водоснабдяването и канализацията.

Председателката на ДКЕВР Светла Тодорова се оплака на народните избраници, че ако председателят и на двата състава е един, то той няма физически да може да присъства на всички заседания на регулатора. Като друг минус на предложените промени тя посочи идеята всички заседания да бъдат открити.

„Това ще изисква нов начин на работа, назначаване на допълнителен човешки ресурс. Не винаги ДКЕВР заседава по важни за обществото теми", обясни Тодорова и попита дали има друг регулаторен орган в държавата, който да заседава винаги открито.

Шефката на енергийния регулатор настоя и за запазване на сегашното изискване поне един комисар да е с икономическо образование и поне един да има юридическа диплома.

С недоволствата на Тодорова се съгласи депутатът от Патриотичния фронт Валери Симеонов.

„Ще стане голямо шоу, ако всички заседания са открити", прогнозира Симеонов. По думите му, трябва да се даде право на регулатора сам да решава кога да закрива заседанията си.

„Има заседания, които не трябва да бъдат открити", се присъедини към тезата и герберът и бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов.

От „БСП Лява България" не подкрепиха разделянето на комисията на два състава. „Неприложимо е разделянето на състава", отсече социалистът Красимир Янков.

От левицата ще настояват и шефът на ДКЕВР да се назначава само след консенсус между политически партии, защото само така ще получи високо обществено доверие.

Бюджетът на ДЕКВР е 3,8 млн. лева, стана ясно още думите на председателя на комисията. Приходите, които носи регулаторът на държавата ни, пък са около 12 млн. лева.