Марош Шефчович: В София трябва да се проведе среща за „Южен поток”

Заместник-председателят на ЕК за енергийния съюз се съгласи с Борисов, че първата среща трябва да се състои в България

Заместник-председателят на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович разказва в интервю за РИА Новости за предстоящата среща на групата на страните-участници в „Южен поток” в София и за перспективите на тристранните преговори на Русия, Украйна и ЕК за летите доставки на газ, предаде "Фокус". 

„Ние сме информирани за отмяната на проекта от руска страна. Нашата позиция не е променена – всеки проект в областта на енергийната инфраструктура в ЕС трябва да отговаря на правилата на ЕС. Правителството на България се стреми да развива газовите пазари на страната, включително чрез укрепване инфраструктурните свръзки на България в региона. В този контекст газовите хъбове може да имат важна роля в развитието на регионалните пазари на синьо гориво", каза Марош Шефчович. 

"Условие за добрата работа на газовите центрове е добрата инфраструктура, прозрачността и недискриминационния достъп до доставчици и потребители. Инициирах създаването на работна група на високо равнище, състояща се от страните в ЕС, свързани с „Южен поток”, включително България. Европейската комисия ще координира разработването и изпълнението на трансграничните проекти, както и на трансевропейските проекти, подпомагащи диверсификацията на доставките на газ в региона. Аз съм съгласен с премиера на България, първата среща на тази група да се състои в София”, казва заместник-председателят на ЕК за енергийния съюз.