Цветанов: Реформите, направени от Йовчев и Бисеров доведоха до увеличаване на криминогенния фактор

Ще берем последствията още поне близо година, според бившия МВР министър

Последната година и половина е доста деконструктивна. Реформите, които бяха направени от Цветлин Йовчев и Христо Бисеров доведоха до увеличаване на криминогенния фактор и ще берем последствията още поне близо година. Това каза за Bulgariautre председателят на ПГ на ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по подов на показните убийства, които се случиха в последните дни в страната.

„Аз си спомням, когато станах вицепремиер и министър на вътрешните работи –имаше 18 отвличания през 2008-2009 г. Когато станах министър, имаше едно отвличане на г-н Гунински, което беше 19-о, но първото за моя мандат. Това, което бях длъжен да направя, е действително да започнем реформи, които да доведат до оптимизиране на работата и да има ефективност в борбата срещу тежката организирана престъпност. Декември 2009 г. групата беше задържана и хубаво е, че е осъдена на първа, втора и трета инстанция. Групата, която правеше въоръжените грабежи през 2007 г., 2008 г., 2009 г., беше задържана декември 2009 г.”, уточни Цветанов.

Той поясни, че е имало много добри резултати, възстановено доверие на евроатлантическите партньори, но това става, когато има стратегия и законодателни промени, които са съгласувани с ЕК. „Знаете как бяха направени промените в сектора за сигурност през май 2013 г. Разбира се, че това е ефектът от това, което ни се случи с управлението на Пламен Орешарски и с тези висши представители на ветропоказатели, както назовава Методи Андреев висшите професионалисти в сектора за сигурност”, посочи Цветан Цветанов.

По отношение на мерки, които могат да бъдат взети за предотвратяване на такъв тип престъпления, Цветанов коментира: „Със законодателните промени, които вече са приети на първо четене, а на второ четене предстои да бъдат осъществени в средата на февруари, смятам, че министърът действително ще може да създаде необходимия екип, да могат да бъдат реализирани необходимите структурни и кадрови промени, които ще доведат до оптимизиране на работата и възстановяване на това доверие, което беше в обем, съотносим към очакванията на нашите евроатлантически партньори към януари 2013 г.”.