Христо Иванов: Трябва орган, който да е като скалпел за корупцията по високите етажи на властта

Политика

15-01-2015, 13:37

Снимка:

president.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правосъдният министър: Имам подкрепата на Борисов за съдебната реформа

Започва широкомащабна проверка на всички синдици

Това, което направиха в Румъния, е че политическият им елит успя да събере воля за съдебна реформа. Трябва да се учим от опита им. От тях може да почерпим идеи за създаване на орган, който да е като скалпел за корупцията по високите етажи на властта. Това заяви пред журналисти министърът на правосъдието Христо Иванов, предаде репортер на Bulgariautre. Според министъра е важно този орган да има разследващи и прокурорски функции на едно място.

„Много важен факт е, че самата прокуратура предлага реформи в собствената си работа. Тази институция не може да се реформира с един удар, нито може да се случи с натиск отвън. Важно е, че работим по някакви идеи. Ще има изменение и в Закона за съдебната власт, и в НПК, и в НК. Много е важно да гарантираме независимостта на съда от корупция и политическо влияние, тъй като това са неща, които от години тревожат цялото ни общество. Много са важни постепенното покачване на ефективността на работата на прокуратурата и пакет от антикорупционни мерки”, добави Христо Иванов.

Според него е необходимо провеждането на сериозна дискусия дали да бъде създадена специализирана агенция по румънски модел, която да се занимава с антикорупционно разследване. „Такава няма и до ден-днешен на необходимото ниво. Трябва да се вземе политическо решение да се действа”, посочи Иванов.

По думите на правосъдния министър не може под вид на дискусия реформата в съдебната система да бъде отлагана. „Трябва да направим решителни стъпки, за да съберем подкрепа от мнозинството. Очакванията ми за предстоящия доклад в областта на правосъдие и вътрешен ред е да отрази нещата коректно. В последните години имаше стагнация на реформата. Доста проблеми излязоха на повърхността и дела. Никой не е невинен и докладът ще го отчете. Задачата ми е да покажем, че формираме широко базиран консенсус за това, че трябва да има някакви мерки”, заяви министър Иванов.

Все пак той не очаква докладът на ЕК да е по-добър от предишния. „В момента няма орган, който да се занимава само с разследване на политици и хора от високите етажи във властта, а тя е ключова за гражданите и доброто управление”, добави министърът.

Иванов коментира още, че смяната на състава на ВСС не е негов приоритет. „Смяната на едни лица с други механично не решава проблеми. Трябва да се фокусираме върху реструктурирането на модела на ВСС. Това е отговорът на въпросите, а не личния му състав. Не са упражнявани достатъчно стриктно правомощията върху работата на всички синдици. От тази гледна точка ще започнем широкомащабна проверка на всички синдици по определени проблемни теми. Ако има схема при тях, се надявам да я прекратим”, подчерта Христо Иванов.

Според него синдиците у нас са около 300-400. „Отчитаме справедливостта на някои от исканията на надзирателите в затворите и работим по това да ги удовлетворим. Не можахме да се преборим за адекватен бюджет, но търсим възможност в рамките му да подобрим състоянието на надзирателите”, добави министърът.