Красен Кралев със серия от лекции на тема спорт и бизнес

Трябва да се подреди правилно пирамидата на спорта, в момента цари хаос, обяви спортният министър

Министърът на спорта Красен Кралев ще даде серия от лекии на тема спорт и бизнес. Новината потвърди самият той в интервю за в."Преса". 
Кралев ще обиколи общо 7 големи града, а пълната програма ще бъде обявена в скоро време.


„Те и сега може да влизат средства. Компаниите трябва да са наясно, че спортът може да им върне много, ако инвестират в него. В момента подготвям лекция, която ще изнеса пред спортните клубове и бизнеса в страната. В седем големи града, които предстои да уточня, ще разясня как фирмите и клубовете могат да си бъдат полезни. Ще ви дам един пример от моята практика. Бившата ми компания работеше с „Глобул“, но през 2002-ра поради факта, че е собственост на друга държава, хората гледаха с недоверие на тази телекомуникационна фирма и предпочитаха да ползват услугите на „Мтел“. Eкипът ми трябваше да реши проблема и така стигнахме до предложението за спонсорски договор с националния отбор по футбол. Логото беше поставено на екипите на играчите, впоследствие тимът се класира за европейското първенство през 2004 г., а „Глобул“ се утвърди на нашия пазар. И двете страни бяха много доволни. Това беше първият мащабен спонсорски договор в България, разработен по правилата на световния маркетинг“, обясни нагледно Кралев.

 

В същото време бившият президент на Черно море коментира и промените в закона, които следват да бъдат направени.
„Трябва да се подреди правилно пирамидата на спорта. В момента цари хаос. Тази година направихме нова програма за олимпийска подготовка. Преди са финансирани 750 спортисти, 250 от проектоолимпийски отбор и 500 други. Сега олимпийският отбор е сведен до 120 души, има резерв от 130 младежи до 23 години. Отделно ще финансираме около 500 юноши и девойки. Важно е ресурсите на общините да бъдат използвани за масовия спорт. Така е в останалите държави от Европейския съюз. Клубовете ще се занимават с детско-юношески спорт, а федерациите – с елитния. Можем да ангажираме университетите, които са потенциален много интересен партньор. В момента те нямат право да участват в професионалните първенства. В новия закон ще предложим те да получат статут на спортни клубове, по този начин ще се помогне на волейбола, баскетбола и футзала. Трябва да се реши и въпросът с базите“.

 

"Ще ни е необходима минимум една година. Лабораторията отговаря на всички изисквания, там бяха направени внушителни инвестиции от предишния кабинет „Борисов“. По времето на министър Свилен Нейков нещата бяха задействани, но последва около година и половина драматична пауза. Сега Нейков, който е съветник на премиера, отново помага. Най-големият проблем е, че в момента подрастващите не са подложени на допинг контрол. Във фитнес залите се предлагат какви ли не медикаменти, хора без образование изготвят програми... Ще трябва заедно със здравното министерство да се заемем и с този казус", коментира още Кралев, относно акредитацията на антидопинговия център.