Важно е да се подобри междурелигиозният диалог в Египет, заяви Мария Габриел

Стабилността и сигурността не се характеризират с цензуриране на свободното медийно слово, категорична е тя

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, която е заместник- председател на Групата на ЕНП относно евро-средиземноморските отношения и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП, припомни ключовата роля на Египет в стабилизирането на региона на Средиземно море. Фокусирайки се върху най-важните елементи за трайна стабилност в Египет, тя настоя за изпълнение на конституционните разпоредби относно правата и свободите, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„Ние знаем, че изброяването на правата и принципите не е достатъчно. Необходими са конкретни действия, които египетските власти да предприемат за спазване на своите обещания", заяви Мария Габриел.

Тя обърна внимание на ролята на медиите в появата на едно плуралистично общество, подчертавайки, че стабилността и сигурността не се римуват с цензуриране на свободното медийно слово. Свободата на медиите в Египет ще позволи появата на приобщаващо и демократично общество и е един от инструментите на диалога в рамките на обществото. Важно е да се подобри междурелигиозния диалог в Египет, за да се намали напрежението и насърчи плурализма. В този контекст Мария Габриел призова египетсткото правителство и ЕС да продължат да подкрепят инициативи в тази посока.

Мария Габриел очерта и други предизвикателства пред Египет. „Трябва да отдадем дължимото на ролята на жените в демократичния преход. Без тяхното участие той ще бъде само частичен. Имаме нужда от конкретни инициативи, но с участието и на мъжете. Борбата с насилието срещу жените и участието им във вземането на решения трябва да останат приоритет. Египет е изправен и пред друго голямо предизвикателство – борбата с трафика на хора. Необходимо е по-добро сътрудничество между страната и ЕС, защото имаме инструментите, които трябва да заработят.

Като цяло, подкрепата на ЕС за Египет трябва да бъде за укрепване на институциите и за египетското демократично общество, без което трайна стабилност не е възможна", подчерта евродепутатът от ГЕРБ.