Дончев: България получава 7 млрд. евро за директни плащания до 2020 г.

Политика

16-01-2015, 09:46

Снимка:

24 часа

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Премиерът и 15 министри ще участват в парламентарния контрол

Животновъдите, овощарите и зеленчукопроизводителите ще получат високи субсидии, увери вицепремиерът

След реформата на общата стопанска политика, извършена от ЕС, и специално за новия програмен период 2014 – 2020 г. България ще получи 7 милиарда евро за директни плащания, което е с почти 2 милиарда повече от стария програмен период. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на парламентарния контрол, предаде репортер на Bulgariautre. По думите на Дончев животновъдите, овощарите и зеленчукопроизводителите ще получат особено високи субсидии.

„В предишния програмен период фермерите от тези сектори получаваха 3,5% от общото финансиране. В текущия програмен период финансирането за тях ще достигне 13%, което е добра новина предвид потенциала на тези сектори за формиране на по-висока добавена стойност, както и за генериране на повече заетост”, уточни Томислав Дончев.

Вицепремиерът допълни, че има финансов модел, който се следва след членството на България в ЕС, като размерът на общото финансиране нараства всяка година съобразно договорения темп на растеж, който е еднакъв за всички нови държави-членки. „Той започва от 25% от размера на директните плащания за първата година, достига до 70% при седмата година на прилагане и ще достигне 100% през 2016 г. Предстои и през следващата година финансирането да нараства”, увери Дончев.

Той поясни, че освен най-важният ресурс за подпомагане на българското земеделието, схемите за директни плащания се характеризират с изключително висок темп на усвояване на средствата, който през 2013 г. е бил над 99% от цялата сума. Площта за явяване по тази схема се увеличава всяка година, започвайки през 2007 г. с около 3.3 млн. хектара, и достигайки 3.7 млн. хектара през 2013 г. „Като резултат от схемата за директни плащания имаме увеличаване на обема на обработваемите земи, което е положителен резултат”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.