Бойко Борисов: Не сме подписвали споразумение с Македония за ГКПП

България няма подписано актуално споразумение с Македония за откриване на ГКПП

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарен контрол относно политиката на правителството по отношение на Република Македония.

Борисов припомни, че на 28 ноември миналата година регионалният министър Лиляна Павлова е дала подробен отговор относно идеята за изграждане на нов ГКПП „Клепало” между двете страни. „Проектирането и изграждането на свързващата пътна инфраструктура между Струмяни и Берово - действията отново попадат под ресора на МРРБ, пише 24 часа. Откриването на ГКПП може да става само и единствено с акт на Министерски съвет при условия и ред, определени в международното споразумение или международен договор между двете държави. България няма подписано актуално споразумение с Македония за откриване на ГКПП”, обясни премиерът.

Борисов подчерта, че спогодбата между Република България и Република Македония от 1999 година би следвало да бъде актуализирана, така че да отговаря на съвременните условия.

„През 2005 е направена преценка, че пътя от Струмяни до граница с Република Македония е подходящ, с дължина 30 км е подходящ обходен път за нов ГКПП. Изготвен е технически проект за рехабилитация, реконструкция и ново строителство на пътя”, каза още премира Бойко Борисов.

Политиката, която правителството провежда по отношение на Македония, потвърждавам, че остава непроменена и последователна. България нееднократно е декларирала, че подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония, заяви още министър-председателят.

„Изразили сме готовност да обсъждаме и оказваме експертна помощ по конкретни въпроси, свързани с нашия опит, за да успее страната да постигне напредък в членството й в ЕС и НАТО”, посочи той.

„Ясно сме заявили очакванията си, че Република Македония ще положи необходимите усилия и ще изпълни всички критерии и условия за членство в ЕС, включително принципа на добросъседство”, каза още премиера Бойко Борисов.

България ще продължи да отстоява необходимостта за подписване на договор за добросъседство и сътрудничество, който остава наш основен приоритет, каза още Борисов.

„Договорът не представлява никакви допълнителни искания към Македония и ще придаде правно-задължителна сила на политическата договореност”, посочи той.

Борисов отчете, че в рамките на програмния период 2007 – 2013 България и Македония успешно си сътрудничат по програмата за Трансграничното сътрудничество България – Македония, съфинансирана от инструмента за присъединителната помощ 2007 – 2013 година с управляващ орган Министерство на регионалното развитие и благоустройство с бюджет 19.9 млн. евро.

„Единствено европейската интеграция на страните от региона ще спомогне за утвърждаване на мира и стабилността на страните в Югоизточна Европа, като в този процес ще отстояваме правата и интересите на българските общности в тази държава”, коментира премиерът.

„Това далеч не означа, че България не отдава нужното значение за двустранните контакти с всяка една от съседните ни страни”, каза още Бойко Борисов.

България няма подписано актуално споразумение с Македония за откриване на ГКПП. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарен контрол относно политиката на правителството по отношение на Република Македония.