Във Вранино не се извършват дейности по проучване на нефт и газ

Решението на ексминистъра е обжалвано пред ВАС

В хода на петъчния парламентарен контрол народните представители от „Атака" разпитаха екоминистъра Ивелина Василева за решение, подписано от служебния й предшественик Светлана Жекова относно цялостен годишен работен проект за търсене и проучване за нефт и природен газ в границите на Блок „1-11 Вранино", съобщи news.bg.

Атакистката Калина Балабанова настоя да знае дали има извършена оценка на негативните последствия, които подобно решение, влизайки в сила, би предизвикало.

Василева обстойно разясни, че служебният министър Жекова е била подложена на изслушване през октомври и ноември миналата година именно по този въпрос, за да даде детайли за конкретното решение. По думите на Василева на ранен етап в проекта не са предвидени дейности, които да подлежат на оценка на въздействието на околната среда. За нея в границите на територията не попадат площи, които са защитени територии по закон. Има обаче части от зони, които попадат в Натура 2000.

В този най-ранен етап нормативната уредба  на предвижда екологична оценка, а само върху евентуалното въздействие на зоните по Натура. МОСВ е извършило компетентно работата си, категорична бе Василева, като припомни, че у нас все пак действа мораториум със забрана за хидравлично разбиване при добив на газ и нефт.

Шефката на ековедомството припомни, че решението на ексминистъра е обжалвано пред ВАС. Първото заседание е насрочено за 18 януари тази година. Оспорването на това решение спира изпълнението му. Сега казусът е обект на разглеждане от българския съд и предстои произнасяне, така че не се извършват никакви дейности на място, увери Василева. Тя гарантира, че, ако ВАС потвърди взетото решение и то влезе в сила, това не значи, че се позволяват сондажи.

Предстоят проекти за самите сондажи и те подлежат на няколко процедури с всички компоненти на околната среда и човешкото здраве. Органите на МОСВ няма да допуснат формални оценки, зарече се министърът.

Тя подчерта необходимостта да се осъзнае, че става въпрос за различни процедури, които изрично са заложени в законодателството. Съгласува се цялостен годишен проект за проучване, по-нататък има оценка за съвместимост със зоните в Натура 2000, въздействие върху околната среда и водите, разясни министърът, като посъветва депутатката Балабанова да се запознае по-конкретно със стъпките на процедурите. От своя страна младата атакистка остана недоволна от дадения й отговор.