Зам.-министърът на спорта Калин Каменов поиска повече мобилна работа с младите хора

Той се среща със спортисти от Перник, а ден след това инспектира стадион „Христо Ботев“ във Враца

В сряда заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов проведе среща с областния управител на Перник Ирена Соколова и с младежи от града по повод стартирането на Проекта „Младежки информационно-консултантски център – Перник“, съобщиха от пресцентъра на спортното ведомство.

На следващия ден заместник-министър Каменов посети Враца, където стартира Проекта „Младежки информационно-консултантски център – Враца“ по Националната програма за младежта 2011-2015 г., Подпрограма 1 „Развитие на мрежата от МИКЦ“ на Министерството на младежта и спорта. Безвъзмездната финансова помощ от ММС е в размер на 28 465 лв. с продължителност на проекта 10 месеца.

Заместник-министър Каменов изрази своето очакване за повече мобилна работа с младите хора.

„Имам голямо желание всички държавни институции, общински и неправителствени, доброволчески и младежки организации да обединим усилията си в намаляването на младежката безработица в северозападния район на страната. Приоритетът на ММС като институция, която има ангажименти по намаляването на младежката безработица, е активизиране на всички младежки организации с тази дейност. Не трябва само да се отчитат проведени срещи и консултации, а да отчитаме резултата от тях. За мен това ще бъде индикатор и ако това не се промени в работата на младежките организации, начинът на финансиране ще бъде променен следващата година. Поздравление за колегите от Враца, че полагат усилия това да се случва, но това не трябва да бъде един или два пъти в годината. Това трябва да е постоянната работа на всички  заедно. Проблемът е, че младите хора не са мотивирани. Точно тук е нашата работа, трябва на място да се ходи при тези млади хора, за да се мотивират. Това е най-трудната стъпка в работата с тях. За първи път тази година финансирането е със 100 000 лв. повече, и ако ние успеем да помогнем на младите хора и покажем резултати,  естествено може да искаме и бюджетът за следващата година да бъде по-голям. За 2015 г. одобрените проекти са на стойност 1,4 млн. лв. Общо 49 проекта на младежки организации са одобрени в цялата страна, 30 неправителствени организации  ще управляват МИКЦ. Това е хубаво, но недостатъчно. Успеем ли тази година да променим съдбите поне на 1 000 млади човека в страната, смятам, че това е успех“, каза заместник-министърът.

Каменов разясни за проектите на ММС, че през миналата година има финансирани проекти на няколко спортни организации във Враца. Тази година има финансирани 6 проекта на неправителствени организации в сферата на спорта на стойност около 30 000 лв. В момента  се набират проекти по програмата „Научи се да плуваш“, където се очакват проекти от плувните клубове от Враца. Програмата е отворена, бюджетът е 300 000 лв. и проекти се набират до 15 февруари.

По-късно през деня заместник-министър Каменов посети СОУ „Васил Кънчов“ във Враца. Там г-н Каменов взе участие в инициативата на училището за дискусия с ученици от 15 до 18-годишна възраст на тема „Младежки политики. Перспективи за развитие на младите хора в България“. На учениците заместник-министър Каменов пожела да бъдат активни, борбени и да разчитат на себе си. Да не възприемат живота само от забавната страна, но и от отговорната.

Същият ден Каменов направи инспекция на стадиона „Христо Ботев“, където в момента се извършват ремонтни дейности. Поставена е дренажна система на целия терен и семенен посев. Изградена е автоматизирана поливна система със сензори. На административната сграда е направена хидроизолация на покрива. Частично е подменена дограмата. Отвътре е осъществен основен ремонт на електрическата инсталация, има нови подови настилки и  ново оборудване. Извършен е пълен ремонт на бани, тоалетни, съблекални и сауна с необходимите вентилационни шахти. На секторите Б и Г са изградени повече от половината трибуни. Доставени са около 2000 броя нови седалки. Първият етап от ремонта на стадиона ще бъде завършен до края на месец февруари.