Съдът в Хасково отказа да екстрадира Фриц-Жоли Жоашен заради отвличане на сина му

По заповедта за експулсирането му заради тероризъм ще има окончателно решение във вторник

Съдът в Хасково отказа да екстрадира Фриц-Жоли Жоашен по обвинението за отвличане на собственото му дете, тъй като българското законодателство не предвижда наказание за това. 

Френската държава обвинява Жоашен и за участие в терористичната група на братята Куаши, извършили кървавия атентат в Париж.

Приятелят от детинство на братята атентатори Шефир и Саид Куаши даде съгласието си да бъде репатриран пред съда днес. Той обаче формално ще има още 3 дни за размисъл, в които може да промени становището си. Така окончателното дело за експулсирането му по искане на френските власти ще бъде следващия вторник.

Жоашен бе заръжан сутринта на 1-ви януари т.г. на ГКПП Капитан Андреево. Първата Европейска заповед за него бе по обвиненията на съпругата му Зайнем Сиоар, че похитил 3-годишният им син Абделрахман за Сирия, където трябвало да бъде обучаван в радикален ислям. Поради несъотвествия с нашето и френско законодателство обаче съдът отказа естрадиция по първото обвинение.

Той няма и да бъде разследван за похищението след като изрично посочи, че иска да бъде задействан т. нар. "принцип на особеноста". Ако Жоашен бе екстрадиран по първото обвинение, нямаше да може да бъде съден във Франция по второто - за тероризъм.

Във второто обвинение той вече е сочен за връзки с клетката на екзукуторите на журналистите от седмичника "Шарли Ебдо", братята Шефир и Саид Куаши. Той лично го потвърди и на процеса във вторник с уточнението, че обаче не споделял възгледите им и не бил терорист. "Невинен съм, искам да съм на свобода", каза в паузата между двете дела пред журналисти уличеният.

Както вече стана известно, братът на приятелката му от турски произход Имане Йоанес Шанаа бил разследван и задържан за т. нар. "иракски канал" в 19-ти район на Париж. Организацията набирала и изпращала бойци за "Ислямска държава" в Сирия.

В началото на двете дела Жоашен възропта срешу назначената му адвокатка и поиска френскоезичен мъж, който му бил превеждал в килията на ареста. Магистратите обаче отхвърлиха искането.