Новозагорският кмет дава на прокурор шефа на местното ВиК (снимки)

Безстопанственост и безотговорност към служебните задължения са основните мотиви

Кметът на Нова Загора Николай Грозев предприема действия за сезиране на прокуратурата във връзка с безстопанственото и безотговорно отношение към изпълнението на задълженията от страна на назначения от около година ръководител на клона на ВиК Нова Загора Михаил Арнаудов от БСП, информираха от община Нова Загора.
Основните мотиви на градоначалника са системно неизпълнение на задълженията по отстраняване на възникнали аварии във ВиК мрежата. Налага се Общинското ръководство в продължение на месеци да сезира управата на дружеството безрезултатно. Непредприемането на действия по отстраняване на течовете буди съмнение за политическа диверсия и умишлено желание от страна на управителя на дружеството, да предизвика недоволство у гражданите от управлението на Общината. В същото време дружеството продължава да отчита загуби на вода по водопреносната мрежа. Бездействието и несвоевременното отстраняване на авариите води до нарушаване на асфалтова настилка по ремонтирани улици в града, което носи допълнителни щети на общината и гражданите.
Продължава безхаберната политика на ВиК Нова Загора и по отношение събиране на приходите от такси за изразходвана вода в кв. VI. Населението там от години не заплаща консумираната вода. Всичко това води до преразпределяне на изразходените и неплатени количества в сметките на съвестните граждани на Общината.
Николай Грозев е възмутен и от системното неизпълнение на задълженията по Наредбата за извършване на ремонтни дейности по техническата инфраструктура. Въпреки наложените от кмета на Общината и потвърдени от съда административни наказания – глоби, ВиК дружеството продължава да не спазва изискванията и да не възстановява асфалтовата настилката след ремонт.