Проверяваме с обаждане в НАП в кой фонд са вноските ни за втора пенсия

Услугата ще е активна до две седмици

Хората, които не са избрали в кой пенсионен фонд да бъдат превеждани осигуровките им за втора пенсия, ще могат да се осведомяват по телефона в Националната агенция за приходите (НАП) къде са прехвърлени партидите им. Услугата ще е активна до две седмици. За момента това можем да направим по електронен път чрез персоналния си идентификационен код, издаден от НАП, или с електронен подпис, съобщиха от Агенцията по приходите.

Всеки човек, роден след 1959-та година, може да провери състоянието на пенсионно осигурителните си вноски, преведени от Националната агенция по проходите към неговия фонд за втора пенсия, чрез компютърната система на НАП. По данни на агенцията близо 50 процента от хората не знаят в кой частен пенсионен фонд са осигурени и това позволява те да получат тази информация.

НАП предоставя безплатна услуга на всеки притежател на персонален код, която му позволява да проследи всяка месечна вноска от 2002 година досега, насочена от НАП към съответния фон за допълнително задължително пенсионно осигуряване, каза говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. В следващите две седмици от ведомството ще направят възможно дори хората, които нямат нито електронен подпис, нито ПИК да проверят с обаждане на номер 0 700 18 700 в кой пенсионен фонд са разпределени служебно, за да могат да изискат при интерес от тяхна страна информация за парите, натрупани по тяхната индивидуална партида.

Ако нямаме персонален идентификационен код т.нар. ПИК, можем да поискаме да ни бъде издаден чрез заявление в офис на НАП. ПИК е безплатен и безсрочен. Използването на услугата пести време и разходи и е хитът на кампанията, твърдят от приходната агенция. Директор на дирекция „Обслужване" Боряна Георгиева обясни част от това, от което можем да се възползваме с издадения ни ПИК.

„Като имаш ПИК, може да влезеш на страницата ни и да видиш работодателят какви данни е давал за теб до НАП - можеш да видиш на какъв доход те осигурява, на колко часа при каква заплата. Отделно от това можеш да видиш в кой фонд си по отношение на собствените ти средства, а също така можеш да провериш и какво има в данъчно-осигурителната ти сметка, тоест какви задължения имаш, какъв е срокът, в който следва да ги погасиш и съответно можеш да видиш какви плащания си правил за погасяване на тези задължения", каза тя.