Христо Иванов: Стратегията за съдебна реформа ще ни запознае с проблемите в системата

Парламентът обсъжда актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система

Парламентът дебатира по актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, предаде репортер на Bulgariautre. При представянето й пред депутатите министърът на правосъдието Христо Иванов заяви: „Опитът ни беше да представим всеобхватен документ, в който да се запознаем в рамков формат с проблемите в съдебната система. Тази стратегия е актуализация от 2010 г. и по нея са работили 5 правителства. Тази стратегия не бива да остави някакво конкретно мнозинство или конкретен министър”.

По думите на Иванов желанието на Министерски съвет е стратегията да послужи за отправна точка на формиране на консенсус от няколко мерки. Според министъра, въпреки ограниченото време, което остава до 28 януари, когато се очаква докладът на ЕК, от правителството са решили да внесат стратегията, за да получат подкрепата на най-много политически сили.

„Мислим, че това е националноотговорният курс. Отвъд конкретните генерални цели, може да има различни решения и всяко, по което се съгласим, ще има рефлексия върху другите. Тази стратегия е само основа за намерение”, подчерта министър Христо Иванов.