С новия завод, „Булмат” ще се превърне във водеща фирма в света

Първата копка е в началото на месец февруари

В началото на следващия месец се очаква да бъде направена първа копка на новия завод, който ще строи фирма „Булмат" ООД. Новият завод ще бъде с много по-голям капацитет и на много по-голяма площ. Идеята за инвестицията е от 2013 г., а през миналата започнахме подготовката за нея. За целта бе закупен терен от 36 хиляди кв. метра, където трябва да бъде построен новият завод, обясни в интервю за радио „Добруджа" управителят на „Булмат" Веселин Велев.
Строежът ще бъде на два етапа. Първият предвижда застрояване на около 9 хиляди кв. метра, а на началото на втория ще бъде поставено в зависимост от развитието на пазарите, каза инж. Велев. През 2014 година чрез конкурс е избрано архитектурно бюро, което да проектира завода. Освен това е избрана проектмениджърска компания, чиято задача е била да помогнат за проектирането и да подготвят тръжната процедура за избор на главен изпълнител. В началото на декември бе избран и изпълнител на строителните дейности. Това е софийската фирма „Бараж груп". Веселин Велев уточни, че изпълнителят е трябвало да отговаря на много критерии, като едно от условията е било е да избират подизпълнители от град Добрич. В момента се оформят документите с главния изпълнител, след което ще се определи датата за първа копка на обекта. Това се очаква да се случи в началото на февруари. За 8 месеца строежът трябва да бъде финализиран и да бъде открита производствената площадка. След приключване на първият етап на инвестицията, може би ще бъдем водеща фирма в света в тази индустрия, прогнозира Велев. Той припомни, че „Булмат" е на пазара от 15 години. Фирмата стартира дейност с персонал от 13 човека, в помещение под наем от около 500 кв. м., с оборудване, закупено от Испания. Днес пазарът на фирмата е в над 60 държави във всички точки на света, като обемът на производство на фирмата е увеличен 13 пъти, сравнение с първата година.
По думите на Веселин Велев основен фактор за развитие и за успехи е внимателното подбиране на партньорите. През миналата година, освен работата по инвестиционно намерение, предизвикателство пред фирмата е било и внедряване на новата система за управление на производството. Това е инструмент, които доказа възможностите си и се оказа много по-ефективен. Той позволява по-голям контрол върху производствените процеси, каза още Велев.